Svet

PANIKA NA ZAPADU: Jedna NATO članica sklopila posao veka sa Rusijom vredan 2,5 milijardi dolara, a od ovoga će svi strepeti!

Rusija i Turska konačno su potpisale željno očekivani ugovor pozamašne vrednosti, oko 2,5 milijardi dolara.

Kremlj je saopštio da su vrlo važni pregovori sa Turskom privedeni kraju, i sada će druga po redu članica zapadne vojne alijanse dobiti ruske protivvazdušne raketne sisteme.

„Ugovor je potpisan i treba da se realizuje. Kao što znate, S-400 je jedan od najsloženijih sistema koji se sastoji od velikog broja tehničkih komponenti, tako da tu ima mnogo nijansi. Mogu samo da garantujem da su sve odluke u okviru ovog ugovora donete strogo u skladu sa našim strateškim interesima“, rekao je pomoćnik ruskog predsednika za vojnotehničku saradnju Vadim Kožin.

Turska će, međutim, morati nekoliko godina da čeka isporuku, napomenuo je on.

„Hteo bih da istaknem jednu važnu okolnost: postoji lista čekanja onih koji su zainteresovani za ovaj sistem. To su zemlje Jugoistočne Azije i Bliskog istoka, kao i neke članice ODKB. Narudžbina je mnogo, a jedan broj zemalja ima specifične zahteve vezane za ovaj sistem“, rekao je Kožin, istakavši da ruski proizvođači ovog oružja u vezi sa tim zahtevima već imaju pune ruke posla, tako da nije potpuno jasno kada će S-400 „Trijumf“ biti isporučen Turskoj.

Početkom 20. veka Rusija je napravila moćno protivavionsko oružje. To je sistem S-400 „Trijumf“ (ili „Growler“ po klasifikaciji NATO-a).

Novostvoreni sistem je brzo postao „teškaš“ u svetu protivraketne odbrane, jer detektuje neprijateljske rakete, avione, bombardere, helikoptere i sve ostale jurišne avijacijske sisteme na udaljenosti do 600 km.

Treba istaći da radari na ovom sistemu nisu „jednosmerni“ kao kod nekih drugih modela – oni čine vidljivom svaku „ptičicu“ koja se približava ili udaljava u radijusu od 600 km.

To je bio najvažniji parametar, s obzirom da najbliži ekvivalent – američki sistem MIM-104 Patriot – obezbeđuje „jednosmernu vidljivost“ u radijusu od svega 180 kilometara.

Oba sistema uništavaju sve savremene i perspektivne vazdušne ciljeve, s tim što „Growler“ počinje to da čini na udaljenosti od 400 km, i u ovom trenutku čak ni bombarderi i lovački avioni pete generacije neće ostati neprimećeni.

Te dve karakteristike su bile jedan od razloga zbog kojih su Kina, Indija i Turska stale u red za kupovinu čuvenog odbrambenog sistema. Jedan divizion ovih raketa (8 lansera i pomoćna sredstva) košta oko 500 miliona dolara.

Izvor: Kurir