Srbija

PROCURELO! VUČIĆ DRHTAO OD BESA ZBOG TOME: Nikolić Putinu rekao sve NAJGORE o Vučiću!

Prema nezvaničnim saznanjima beoradskih medija, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić žestoko je tokom boravka u Moskvi kritikovao aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića.

Nikolić je prošle nedelje boravio u Rusiji gde mu je ruski predsednik Vladimir Putin uručio Orden prijateljstva. Na svečanoj večeri nakon uručenja odlikovanja bivši predsednik nije birao reči žaleći se Vladimiru Putinu na postupanje, politiku, ali i tretman koji je on lično u prethodnom periodu imao kod Aleksandra Vučića.

– Nikolić je rekao Putinu kako Srbija ne sledi ruska uputstva i da je glavni razlog za to taj što je Vučić pobedio u stranci, a ne on. Onda je ispričao kako je Vučić dugo radio protiv njega i da je aktuelni šef države odgovoran što je njegova politika poražena – kaže neimenovani izvor Blica koji tvrdi da je bio na licu mesta.

Nikolić se nije žalio samo na odnos Srbije prema Rusiji i saradnju dve zemlje, za koju je rekao da nije na onom nivou na kojem je bila u vreme njegovog predsednikovanja, već i na svoju poziciju koja je devalvirana nakon što je Srpska napredna stranka odlučila da na predsedničkim izborima kandiduje tadašnjeg premijera plašeći se da Nikolić neće ostvariti pobedu.

– Zahvalio je Vladimiru Putinu što mu je „dozvolio“ da bude na čelu Saveta za saradnju sa Ruskom Federacijom i Kinom i rekao da mu Vučić to nikada ne bi dao da nije bilo Rusa i Putina lično da pritisnu, jer su oni navodno naterali Vučića na to – prepričava svedok razgovora.

Kako ističe, ruski predsednik se nije naručito uključivao i komentarisao, samo je pažljivo slušao šta mu Nikolić govori.

Posle Nikolića, Orden prijateljstva ruski predsednik uručiće i šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću, a očekuje se da Dačić odlikovanje dobije početkom sledeće godine.

– Orden prijateljstva Dačiću bi trebalo da uruči ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom posete Beogradu najavljene za 23. februar sledeće godine – kaže izvor iz diplomatskih krugova u Moskvi.

Kako tvrdi izvor Blica, to je još jedan metod diplomatskog pritiska na aktuelnu vlast u Srbiji koji ruska strana koristi. Naime, ovakvim gestovima zvanična Moskva pokušava da motiviše one političare u Srbiji koje smatra „svojima“.

U međuvremenu, intenziviraju se sastanci predsednika Vučića, kako za zvaničnicima iz Sjedinjenih Država, tako i sa onima iz Rusije. Dok je prioritet Moskve da osoblje u Ruskom humanitarnom centru u Nišu dobije diplomatski imunitet, Vašington odbija svaku mogućnost da se to dogodi. Tokom poslednje posete Beogradu, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji jasno je stavio do znanja stav američke administracije po tom pitanju.

Blic