Beograd

Vojne vežbe na Batajnici sa SAD

Portparol američke vojske u Evropi Džon Tomasi rekao je da će se padobranska vežba vojski SAD i Srbije održati od 14. do 17. novembra u Beogradu na Aerodromu „Batajnica“.

„Cilj ove vežbe je razvijanje odnosa i interoperabilnosti između naše dve države. Vežba SAD i Srbije zajednički je dogovorena. Takođe, ovom prilikom biće održana i ceremonija razmene padobranskih simbola“, naveo je Tomasi za Radio „Slobodna Evropa“.

Dodao je da je zvanični naziv ove vojne vežbe „Double eagle“ (dvostruki orao).

Prema njegovim rečima, u vežbi na batajničkom aerodromu učestvovaće pripadnici 173. padobranske brigade Vojske SAD iz Vićence u Italiji, padobranci Vojske Srbije, kao i dva transportera C-130 iz 86. Vazduhoplovnog pukaiz Ramštajna u Nemačkoj.

„Na toj četvorodnevnoj vežbi skokovi američkih i srpskih padobranaca planirani su za sredu i petak, 15. i 17. novembar, ali će konačni plan biti utvrđen u skladu sa vremenskim uslovima“, rekli su u Evropskoj komandi vojske SAD.

Kako podseća Radio „Slobodna Evropa“, ta vojna vežba nije prva vežba srpskih i američkih padobranaca. Pre deset godina, na aerodromu u Nišu skakali su pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, a u proteklih šest godina Srbija je održala skoro 50 vežbi sa SAD i NATO-om, kao i desetak sa Rusijom.

sputniknews.com