Srbija

NAJJAČA SRPSKA ŠAMARČINA „KOSOVU“ I EU! Albanci zovu KONDOLIZU RAJS na pregovore! Srbi DOVODE ovog RUSA!

U slučaju da Brisel odluči da promeni format dijaloga između Beograda i Prištine i u ime SAD uključi Kondolizu Rajs, Srbija ima spreman odgovor – predložiće da na scenu stupi i Rusija, sa šefom diplomatije Sergejem Lavrovom na čelu.

Tako bi nekadašnjoj “kraljici Bele kuće” na megdan izašao “ruski džedaj”, kako su Lavrova prozvali dok je bio ambasador Moskve u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Njih dvoje su već strani znanci, još iz vremena dok je Rajsova bila državni sekretar u administraciji Džordža Buša mlađeg. Baš je zbog nje Lavrov dobio nadimak Mister Njet, pošto je u ukrštanju stava bio nemilosrdni pregovarač.

Izvor „Blica“ iz vrha vlasti navodi da su male šanse da do menjanja formata dijaloga ipak dođe, ali da Srbija u tom slučaju sasvim sigurno neće sedeti srkštenih ruku.

– Ako se u Briselu ipak nešto promeni i u dijalog se uključi Amerika, to bi značilo menjanje formata dijaloga i Srbija neće dozvoliti da samo jedna strana bude na dobitku. Beograd će tražiti da i Rusija bude medijator, konkretno, da Lavrov bude taj koji će u ime Moskve nadgledati poteze i razgovore između Srbije i Kosova. On bi u tom slučaju bio protivteža prema albanskim zahtevima i nastojanju da uz pomoć Amerike okrenu vodenicu skroz na svoju stranu – navodi izvor „Blica“.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je ovakav razvoj situacije već nagovestio.

– Ako bi se sad menjao format dijaloga, to bi podrazumevalo neku drugu odluku. Onda bi i druge zemlje tražile da učestvuju, ali i Srbija bi imala određene predloge – najavio je Dačić.

Nije slučajno da je taj predlog baš Lavrov, da je on karta na koju bi Srbija zaigrala, jer je ovaj 67-godišnjak poznat kao tvrd orah koji naizust zna celu rezoluciju SB UN. O oštrini njegovog mača svedoči i to što je šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel nedavno rekao da mu je lakše sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nego sa njim, a upravo je za Lavrova Rajsova rekla da ju je „često dovodio do ludila“.

– Ostala je upamćeno kako je Lavrov odgovorio na kritike Kondolize da u Rusiji nema slobode štampe. Sastavio je spisak članaka i novinskih priloga o njoj iz ruskih medija i poslao ih joj lično mejlom. Ako se Lavrov uključi u igru, sasvim je jasno da u Briselu neće dozvoliti da se Kosovu gleda kroz prste i da Beograd bude taj na koji se uporno svaljuje krivica – kaže izvor „Blica“.

Poznavalac prilika na Kosovu, Dušan Janji, kaže da bi u svakom slučaju Srbija trebalo da nađe pobedničku varijantu za naredne događaje u Briselu. – EU će i dalje biti facilitator celog procesa, Amerika bi trebalo da bude glavni pregovarač, a Nemačka drugi. Ostaje da se vidi da li će Rajsova biti nadležna samo za Kosovo, ili za Zapadni Balkan. Ušlo se u zapadne balkanske integracije i Srbija bi trebalo da napravi konsultativni mehanizam sa Rusijom, ali i Kinom – napominje on.

Diplomata koji voli da cepa drva

Lavrov ima životopisnu biografiju, poznat je po neobičnom hobiju, voli da cepa drva, uz koji se baš i ne uklapa njegova dugogodišnja ljubav prema pisanju stihova. Spekuliše se da ima i veliku kolekciju hladnog oružja, a poznato je da je strastveni pušač – pušio je u zgradi UN i pored zvanične zabrane. Važi i za tvorca neformalne studentske himne Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (završio ga je 1972) , a koja počinje stihovima „Učiti pohlepno i piti do kraja…“.

Blic