Svet

ŠOKANTNO! EVO KAKAV JE OTROV POPIO PRALJAK POSLE PRESUDE: Hitne službe NAMERNO zakazale?

Lekarska intervencija posle trovanja Slobodana Praljka nije bila dovoljno brza, bez obzira o kom je otrovu reč. Brzina je ključ u spasavanju života, posebno ako se ne zna o kom se otrovu radi, kaže toksikolog Franjo Plavšić, prenose zagrebački mediji.

Prošlo je previše vremena otkad je Praljak popio otrov do odlaska u bolnicu, pa je za intervenciju bilo prekasno. I najjačem otrovu je potrebno neko vreme da uđe u krv i postane smrtonosan, a za to vreme lekari mogu da pomognu.

Kako su mediji ranije preneli, general je popio otrov u 11.30, a Hitna pomoć je navodno stigla sat kasnije i tek tad ga odvezla u bolnicu.

Da je odvezen u bolnicu u roku od 15 do 30 minuta, možda bi ova priča imala drugačiji kraj. Iako se i dalje ne zna o kom je otrovu tačno reč, osim da je bio vrlo snažan, sumnja se da je reč o cijanidu ili arseniku.

Sa druge strane, specijalista toksikološke hemije i sudska veštakinja Biserka Riha nije htela da spekuliše šta je tačno general uzeo.

– Ogromna je paleta sredstava koje je mogao da uzme. Verovatno nije popio cijanid, odnosno ozbiljan krvni otrov koji se krvlju širi do drugih organa – kaže i objašnjava kako bi u tom slučaju smrt nastupila trenutno.

Ona je skrenula pažnju na to da ozbiljna trovanja organizma, pa i sa smrtnih ishodom, mogu izazvati i najobičnija sredstva za čišćenje. Važno je samo, objašnjava, da su na bazi kiseline.

Podsetimo, Slobodan Praljak, penzionisani general hrvatske vojske popio je otrov posle izricanja presude u Haškom Tribunalu kojom je osuđen na 20 godina zatvora.

Praljak je u sudnicu došao nasmejan, a sa osmehom se i pozdravio sa sudijom.

Međutim, čim je rekao da ga sud osuđuje na 20 godina, Praljak je izgovorio da to odbija i onda šokirao sve prisutne, ali i milionski auditorijum koji je pratio putem raznih prenosa.

– Slobodan Praljak nije ratni zločinac! Sa prezirom odbacujem vašu presudu – rekao je Praljak samo par trenutaka pre nego što je popio otrov iz čašice.

Srbija Danas