Svet

BOMBA VEST IZ MOSKVE! PUTIN SE UKLJUČUJE U PREGOVORE: Evo šta je poručio SRBIJI!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da je dobio potvrdu ruskog predsednika Vladimira Putina da je ruska strana spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine ukoliko bude pokušaja da se proširi format dijaloga i u njega se uključe SAD.

„Postigli smo neku vrstu dogovora, ako bude pokušaja i namere da se širi format učesnika i posrednika u razgovoru između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine, ako bi Amerikanci želeli da postanu deo tog formata. Pitali smo da li bismo smeli da kažemo da bi se sa naše strane uključila Ruska Federacija i on (Putin) je potvrdno odgovorio“, rekao je Vučić na sastanku sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko.

Kako je Vučić rekao, ako Albanci budu želeli Amerikance u pregovorima, srpska strana će tražiti da u njima učestvuje Rusija da bi ti pregovori imali validnost.

„Za nas je to logično, jer Rusija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Samo tražimo ravnopravan odnos po tom pitanju. O ovome nismo mogli ranije da govorimo, jer nismo imali zeleno svetlo ruskih državnih organa. Sada imamo i možemo da govorimo o tome“, zaključio je Vučić.

MOSKVA – Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, ocenili su danas da se politička i ekonomska saradnja dve zemlje može podići „do najvišeg nivoa“.

Na početku susreta u Kremlju, Putin je rekao da je to prva poseta Vučića od kada je stupio na funkciju predsednika.

„Imamo dobre odnose sa dugom istorijom, još kada ste bili premijer. Nadam se da će tako biti i u budućnosti. Prijatno mi je da primetim da se odnosi Srbije i Rusije razvijaju, pre svega u sferi ekonomije, raste trgovinska razmena, rastu direktne investicije“, naveo je Putin.

Vučić je na ruskom jeziku poželeo Putinu pobedu na predsedničkim izborima u martu naredne godine.

„Znam da ruski narod bira svoju budućnost, želim da vam poželim sreću i uspeh“, rekao je Vučić.

On je ocenio da su zemlje uspele da povećaju robnu razmenu.

„Mnogo je učinjeno u našoj saradnji, mi smatramo da se politička i ekonomska saradnja može podići na najviši nivo“, kazao je srpski predsednik.

U Kremlju je nešto posle 16 sati po lokalnom vremenu počeo sastanak predsednika Srbije Aleksadndra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sastanak će, kako je sam rekao, trajati gotovo dva i po sata, a nakon toga dvojica predsednika će se obratiti medijima.

Uoči susreta Vučić, koji boravi u trodnevnoj poseti Rusiji, rekao je da će sa Putinom razgovarati o daljem razvoju odnosa dve zemlje, pre svega ekonomskih i trgovinskih. Takođe, biće reči o vojno-tehničkoj saradnji, kao i o energetici i potpisano više sporazuma, naveo je predsednik Srbije.

Jedna od tema biće i Rusko-srpski humanitarni centar.

„To nije laka tema za nas… Verujem da niko ne bi bio u mojoj koži. Računam da će naći ruski prijatelji imati strpljenja da saslušaju naše argumente, a kakav će biti odgovor Srbije taj odgovor će dati Vlada Srbije u periodu koji je pred nama u skladu sa sopstvenom nezavisnošću i suverenošću koja se ogleda i u donošenju odluka“, rekao je predsednik Srbije.

Kurir