Beograd

VLADIKA AMFILOHIJE OPET ZAPALIO SRBIJU! Vi ste grupa RAZBOJNIKA – Vučić je IZDAJNIK!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da nikada nije služio opelo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da ni on, ni Crkva nikoga ne napadaju, kada iznose stav o Kosovu i Metohiji, već izražavaju zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države.

Mitropolit Amfilohije smatra da je neprihvatljivo postizanje bilo kakvih obavezujućih sporazuma sa teroristima koji, kako kaže, upravljaju okupiranim Kosovom i Metohijom.

– To je grupa razbojnika. Oni nisu čak ni predstavnici albanskog naroda, već su njih za svoje ciljeve iskoristile države koje su bombardovale Srbiju i Crnu Goru i instalirale ih na rukovodećim mestima u Prištini – poručio je mitropolit Amfilohije za srpski portal „IN4S“.

Mitropolit crnogorsko-primorski ističe da sa takvima ne sme biti ni pogodbe, ni dogovora i da se Albancima ne može dati ono što im nikako ne pripada. On naglašava da je za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiv bilo kakav „dogovor“ koji bi ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

– Tako nešto neće prihvatiti niko razuman u srpskom narodu, a siguran sam ni u albanskom, jer se ničija budućnost ne može graditi na otimačini i zločinu – rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Amfilohije je odbacio navode zvaničnika Srbije da je dva puta služio opelo Vučiću.

– Nikoga ne napadamo ni ja, ni Crkva, već izražavamo zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države. Nikada Vučiću nisam držao opelo. Uradio sam to ondašnjem premijeru Ivici Dačiću i Skupštini Srbije. Međutim, ako Vučićevi saradnici to opelo prihvataju, onda ja tu ne mogu ništa – poručio je on.

Mitropolit Amfilohije naglasio je da nema ništa lično protiv Vučića, te da je pitanje Kosova i Metohije pitanje sudbine naroda.

– Gospodin Vučić je predsednik Srbije i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo jeste pitanje svih nas, a da nije bilo jezika Crkve ne bismo imali ni oslobođenje Kosova i Metohije 1912. godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane – rekao je mitropolit Amfilohije.

On smatra da je prihvatanjem Briselskog sporazuma krenulo i odricanje od Kosova i Metohije.

– Zvanična vlast u Podgorici odrekla se i Crne Gore i njene Metohije i prihvatila naci-fašističke tekovine Benita Musolinija i drugih okupatora. Zar sad treba i Srbija isto to da uradi – upitao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije izrazio je nadu da Vučić „ne pripada onima koji su spremni da se odreknu svoje istorije, tradicije i najvećih vrednosti svog naroda, kao što je to uradila crnogorska vlast“.

Ranija izjava mitropolita Amfilohija da strahuje da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi izdaji Srbije i Kosova izazvala je burna reagovanja zvaničnika Srbije.

Reagovali su generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ministri Aleksandar Vulin i Zorana Mihajlović, kao i deo opozicionih partija u Srbiji, dok je Vučić najavio da će se tim povodom oglasiti 14. januara.

Blic