Srbija

STIŽE NAJSTRAŠNIJI DOKUMENT IZ STRAZBURA! U martu totalni HAOS u Srbiji?!

Evropska komisija objaviće danas Strategiju za proširenje EU na Zapadni Balkan u kojoj se navodi da bi „uz snažnu političku volju, sprovođenje reformi i nalaženje rešenja za sporove sa susedima, Srbija i Crna Gora trebalo da budu spremne za članstvo (u EU) do 2025“.

U slučaju Srbije ispunjavanje kriterijuma podrazumeva i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Dokument će u Strazburu predstaviti visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han nakon čega sledi rasprava u Evropskom parlamentu.

Strategija će biti upućena zemljama-članicama koje će o njoj raspravljati na samitu u martu.

U prevodu ovo bi značilo da Srbija da neki neformalni, ali ipak formalni način mora da prizna „Kosovo i Metohiju“ kao nezavisnu državu „Kosovo“.

Ovo bi izazvalo strašne nerede u Srbiji i gotovo da je sigurno da bi nastao opšti haos koji bi rezultirao stašnom nestabilnosti kada je pitanju naša zemlja, a tenzije bi porasle na sve strane govoreći o Balkanu uopšte.

ŽESTOKO ISPRED RTS-a

Reditelj i član Narodne stranke Siniša Kovačević rekao je da su ispred RTS došli sa zahtevom da se istina i reč oslobode.

On je kazao da se narod okuplja na svakih nekoliko godina u reprizama na mestu gde treba da postoji javni medijski servis i kuća demokratije, ali da RTS to danas nije već da je „javna kuća koja izvršava svako gazdino naredjenje“.

„Evo nas pred kućom repriza serija, serija razbribriga koje se emituju sve dok ih ne naučimo napamet, dok se serije koje upućuju na slobodnu misao i kritiku i osionost vlasti drže zakatančene“, rekao je Kovačević.

Zoran Gavrilović iz organizacije BIRODI na skupu je izneo podatke o zastupljenosti opozicije i vladajućih stranka u informativnim emisijama RTS-a navodeći da je opozicija zastupljena u sekundama da se pominju i u negativnoj konotaciji, dok takve konotacije za predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je i najviše zastupljen na programu javnog servisa gotovo da nema.

Medijski istraživač Jovanka Matić ocenila je da se na RTS-u samo može videti jednostrana slika i da nema tema koje građane interesuju.

Bivši novinar RTS-a i član saveta za kulturu Nove stranke Rade Radovanović rekao je da RTS nije javni servis, pa čak ni državna televizija, već „javni servis Aleksandra Vučića“.

On je kazao da direktor RTS Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Nebojša Stefanović moraju dati ostavke, jer ne obavljaju profesionalno svoj posao.

Kako je javila reporterka N1, na protestu su, između ostalih, bili Dragan Đilas, Saša Janković, Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Šutanovac, Vuk Jeremić, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Sanda Rašković Ivić, Duda Ivković, Srbijanka Turajlić, Siniša Kovačević…

Pristalice udruženja „Šta radite bre“ Marka Bastaća stigle su na protest biciklima, a na protest su bili i predstavnici Pokreta ujedinjenih fantoma sa fantomkama na glavi.

Na skupu su se mogli videti transparenti „protiv medijskog mraka“. Poručeno je da je RTS javni servis svih građana i stoga ponovo zatraženo da „otvori prostor za opoziciju“.

Okupljeni su nosili stranačka obeležja, a skup je obezbeđivao veliki broj policajaca.

rotest ispred zgrade RTS opozicija je organizovala jer sa predstavnicima Upravnog odbora tog javnog servisa juče nije postigla dogovor o izveštavanju o aktivnostima opozicije.

Članovi opozicionih stranaka traže smenjivanje generalnog direktora javnog servisa Dragana Bujoševića, glavnog i odgovornog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića i predsednika Upravnog odbora Vladimira Vuletića.

Podsetimo, predstavnici 13 opozicionih organizacija podneli su 12. januara Radio televiziji Srbije i Regulatornom telu za elektronske medije zahteve kojima traže poštovanje medijskih zakona i standarda, odnosno otvaranje medijskog prostora zbog objektivnog i profesionalnog informisanja građana.

Izvor: N1