Svet

CRVENO USIJANJE: Američki sistem uzbunjivanja DEFCON očekuje mogući nuklearni rat! Proglašen stepen OPASNOSTI!

Pošto ceo svet čeka na odluku predsednika SAD Donalda Trampa o mogućim udarima u Siriji, nezavisni sistem upozorenja za nuklearni rat objavio je upozorenje o konfrontaciji između Rusije i SAD.

Ovaj sistem prati koliko su snage SAD spremne za odbranu, a poznat je pod nazivom DEFCON, i predstavlja sistem upozorenja koji je koristila američka vojska kako bi ukazala na rizik nuklearnog rata.

Sistem ima pet nivoa spremnosti ili stanja upozorenja, kojim se kreću od DEFCON 5 – bez opasnosti – do DEFCON 1 – najveća opasnost.

Službeni nivo DEFCON do skora je bio 5 – najniže stanje pripravnosti.

Ali DEFCON sistem za upozorenje, privatna obaveštajna grupa koja je prati nuklearne pretnje Sjedinjenim Američkim Državama od 1984, izdala je saopštenje u kome upozorava da je na snazi nivo 4.

U saopštenju DEFCON se kaže: „Nedavni hemijski napad u Siriji je stavio i Rusiju i Sjedinjene Države u poziciju mogućeg oružanog sukoba.

„Dok svaka strana optužuje drugu i poriče sviju krivicu, mi smo izvan onoga ko je stvarno odgovoran i skoro do tačke da se ova kriza razvija samostalno“, kaže se u saopštenju.

„Postoje različiti izveštaji o vojnim snagama koji s spremaju za sukob, a i Rusija i Sirija veruju da je udar Sjedinjenih Država neizbežan“.

Sjedinjene Države su izjavile da moraju preduzeti odlučnu akciju, a Rusija je izjavila da će agresivno reagovati protiv bilo kog napadača.

DEFCON 4 stavlja američku vojsku u stanje „iznad normalne pripremljenosti“ i podrazumeva „povećanje rada obaveštajnih službi i jačanje sigurnosnih mera“.

Ne postoje „neposredne nuklearne pretnje protiv SAD-a“, ali DEFCON insistira da „događaji zahtevaju bliži monitoring“.

NAJČITANIJA VEST DANAS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije dobio poziv predsednika Rusije Vladimira Putina da prisustvuje njegovoj inauguraciji 7. maja u Moskvi.

„Pozvao me je predsednik Turske Režep Tajip Erdogan u Ankaru 7. maja. Nisam dobio poziv od Putina“, rekao je Vučić novinarima u Kragujevcu upitan da li će 7. maja posetiti Ankaru ili Moskvu.

Čudan je znak da Vladimir Putin nije pozvao Aleksandra Vučića na svoku inauguraciju, ali i vrlo jasan potez neslaganja u očigledno nekim pitanjima koja treba da se reše i dogode, vrlo moguće ovo može da bude okretanje Putina od Srbije i problema koje imamo na Kosmetu, ali i mnogih drugih.

Vučić je dodao da sa Putinom nije o tome razgovarao, već da su telefonom pričali o Kosovu i drugim stvarima.

Za sutrašnji sastanak sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel Vučić je rekao da je Angela Merkel najvažniji partner i da razgovori u Berlinu neće biti laki.

Komentarišući tvit predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da je Koriju Levandovskom rekao da sam odredi cenu za to da mu ugovori telefonski razgovor sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, Vučić je kazao da nijednog Levandovskog nikada nije upoznao, niti čuo i video.

„Ti ljudi polaze od sebe. Oni znaju kakvi su lopovi po svojoj prirodi, kako su uzeli novac od gradjana…Ne znam o čemu pričaju“, rekao je Vučić.

Kurir.rs/Daily star