Srbija

VUČIĆ INDIREKTNO: Crkva mi je vezala ruke oko Kosmeta

Varnice između državne i crkvene vlasti u Srbiji ne prestaju da lete od kada je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, proklamacijom o Kosovu i Metohiji, poručio da su neprihvatljive i nezavisnost i podela južne pokrajine.

Da li su vladike pokvarile planove predsednika Srbije Aleksandru Vučiću koji je nedavno najavio bolne i teške poteze o Kosovu i rešenje tog problema „zarad budućih generacija“, tek on im je još oštrije uzvratio. U njihovoj deklaraciji, on ne vidi nikakvo rešenje za kosovsko pitanje, a ponovio je i da će se o tome izjašnjavati građani. Sabor je upozorio da „ono što se silom uzme, to se i vrati, ono što se pokloni nekome, zasvagda je izgubljeno“.

– To Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti – poruka je SPC, koja ukazuje da bi podela teritorije bila priznavanje nezavisnosti i poklanjanje najvećeg dela teritorije pokrajine. Vučić nije čekao ni časa da odgovori vladikama, i to u maniru tabloida koji su primetili da je „Crkva vezala ruke i noge Vučiću!“ i da njen dokument „Vučiću seče krila“.

– Rešenje znači da imamo zamrznuti konflikt i da čekamo bolje vreme. Koje je to bolje vreme, da li je reč o vremenu kada će Srbija imati pet ili tri miliona građana – zapitao je posle sastanka sa poslanikom nemačkog Bundestaga Ginterom Krihbaumom, naglasivši da „interes Srbije nije da se sukobljava sa zapadnim svetom“.

Polemika srpske svetovne i duhovne vlasti poklopila se sa intenzivnom zapadnom ofanzivom na ubrzanje kosovskog rešenja, a osim dolaska neformalnog izaslanika nemačke kancelarke, sastala se i Kvinta u Vašingtonu, a Hašim Tači u Berlinu razgovarao sa Merkelovom. Zapadne pritiske ojačao je tužilac Serž Bramerc imperativom Srbiji da ubrza aktivnosti za privođenje osumnjičenih za ratne zločine.

Poruka SPC je, kako tumači, Radna grupa za KiM, koju čine Dveri, Zdrava Srbija, Državotvorni pokret, Istočna alternativa, Narodni pokret i Pokret Srba sa KiM Otadžbina, „najvažniji nacionalni zadatak za sve, a posebno za državnu vlast“.

– Stav Crkve u ovom trenutku je presudan da se spreči potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma sa lažnom državom Kosovo, koji praktično znači priznanje tzv. nezavisnog Kosova – smatraju oni.

Apel Sabora, prema rečima lidera Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića, „jasan je putokaz svakoj državno i nacionalno odgovornoj vlasti“, ali i apel državnicima da ne smeju da daju saglasnost na otuđenje KiM.

– Nema primera da neki narod u miru, dve decenije posle oružanog sukoba, daje svoje za svoje. Prosperitet Srbije ne može graditi na dezintegraciji onoga što predstavlja kamen temeljac njenog identiteta i istorije i državnosti – kazao je čelnik DSS-a, naglasivši da će ova stranka nastaviti da upozorava na „sve otvorenije najave spremnosti srpske vlasti da prizna nezavisnost Kosova“.

Podela jednako pogrom

– Prosperitet Srbije se ne može graditi na dezintegraciji onoga što predstavlja kamen temeljac njenog identiteta i njene istorije i državnosti. U svetskoj istoriji nema primera da neki narod u miru, dve decenije posle oružanog sukoba, daje svoje za svoje. Podelom bi narod velikog dela KiM automatski bio ostavljen na milost i nemilost režimu takozvane države Kosovo i pogromu sličnom onom iz marta 2004. ili bi pod pritiskom i tihim terorom bio prisiljen na egzodus – navodi SPC.

„Niko im nije pomogao kao ja“

Predsednik Srbije je kazao kako nema iluzije da je moguće da svojom voljom izgura nešto što građani neće.

– Građani će doneti konačnu odluku o svemu. Našu crkvu veoma poštujem, a mislim da nijedna vlada i predsednik, a voleo bih da to pitate patrijarha Irineja, nisu pomogli toliko SPC. Mi smo dovedeni u veoma tešku situaciju, jer nemamo sada da razgovaramo ni o čemu, ako bismo se držali onoga što je SPC donela – naveo je Vučić i dodao da bi odgovor bio, ako bi se držali stava SPC, „razgovora nema, ‘ajde svi Albanci da živite u srpskoj autonomnoj oblasti“.

Izvor: Tanjug