Srbija

JEREMIĆEVA NARODNA STRANKA PROGOVORILA U VEZI PROTESTA: „Mi nismo organizatori, ali podržavamo“

Narodna stranka nije inicijator ni organizator blokada saobraćaja zbog visoke cene goriva, izjavio je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Ipak, kako navodi, Narodna stranka podržava borbu građana.

„Mi nismo podržali, kao Narodna stranka, blokade saobraćaja, ali podržavamo građane i njihovu borbu i uvek ćemo biti tamo gde je narod“, rekao je Aleksić novinarima u Skupštini Srbije.

Aleksić je osudio svaki vid nasilja bilo kog pojedinca u Srbija, ali i nasilje države nad bilo kojim građaninom Srbije.

„Osuđujemo inscenirano nasilje kojem je režim pribegao da bi stvorio privid u režimskim medija da neko u Srbiji želi da izazove nasilje i da blokade imaju cilj da se građani tuku međusobno“, dodao je Aleksić.

On je kazao da je Srbija zemlja sa najmanjom prosečnom platom u regionu, a sa najvećom cenom goriva i dodao da jedino Hrvatska ima veću akcizu na gorivo od Srbije, ali da Hrvatska ima i veće plate.

„U Srbiji se od svakog litra benzina uzima 86 dinara na ime akciza i taksi. U poslednje tri godine od građana je uzeto 220 miliona evra po osnovu akciza i taksi i stavljeno u državnu kasu“, rekao je Aleksić.

On je kazao da, umesto da se danas predstavnici vlasti premijer i predsednik Srbije obrate građanima koji protestuju i daju odgovor na njihove zahteve, „upiru prstom na njih i optužuju da oni žele nemire u Srbiji, da terorišu građane, šalju policiju na njih i govore da ne smeju da protestuju“.

Aleksić je kazao i da Narodnu stranku žele da „ućutkaju“, ali da neće uspeti i da će se oni uvek boriti za istinu.

„Aleksandar Vučić je nazvao ludacima građane jer nisu u stanju da plaćaju toliku cena goriva, umesto da smanje akcize, ali oni ne žele da izvuku ruku iz džepova građana koji su uvukli najdublje što mogu i što je ikad iko uradio. Oni prave privid finansijske konsolidacije preko leđa građana“, kazao je Aleksić.

Kako je istakao, Narodna stranka traži da se usliše zahtevi građana, razmotrio je mogućnost da se regresira dizel za poljoprivrednu proizvodnju i da se smanje akcize.

Podsećamo, blokade puteva zbog poskupljenja goriva počele su u petak, kada su na sat od 17.00 sati vozači organizovali proteste u više gradova u Srbiji. Protest je organizovan putem društvenih mreža, a blokada saobraćaja bilo je u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu…

Protesti su organizovani jer je cena goriva u Srbiji od početka godina porasla za skoro devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara.

Zahtevi okupljenih građana su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme biti viša od 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva da se doda akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina. Vozači takođe zahtevaju da cena gasa ne bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

Vlast za organizaciju protesta optužuje opoziciju, navodeći da su protesti politički i da je cilj rušenje aktuelne vlasti.

Izvor: Beta