Svet

ŠTA VI KAŽETE: Da li su rekordne cene gorive u regionu opravdane?

Prema rečima analitičara iz investicionig društva KapitalRS, od početka 2018. godine, cena sirove nafte beleži rast. Od 60,21 dolara za barel koliko je iznosila 1. januara 2018. godine, cena ovog energenta je 22. maja, dostigla najvišu vrednost u ovoj godini koja je iznosila 72,88 dolaraza barel. Od tada, cena nafte beleži oštar pad i 11. juna se kretala oko 65,6 dolara tako da od početka godine rast iznosi oko 9%.

Razlog jačanja cene sirove nafte na svetskom tržištu nalazimo u tri faktora:

Sporazum organizacije OPEC i Rusije koji je stupio na snagu početkom 2017. godine, ima za cilj da smanjenjem proizvodnje ovog energenta vrati cenu sirove nafte u ravnotežni nivo.
Venecuela kao jedan od većih proizvođača sirove nafte u okviru OPEC-a ima ekonomske poteškoće koje se odražavaju i na njenu naftnu industriju. Izvoz sirove nafte iz Venecuele je usporen što dodatno smanjuje ponudu ovog energetna na globalnom tržištu i to dodatno utiče na rast cene sirove nafte.

Povlačenje Sjedinjenjih Američkih Država iz sporazuma o nuklearnom razoružanju sa Iranom, inače trećem najvećem proizvođaču nafte unutar OPEC-a, uneli su bojazan da bi sankcije usporile izvoz sirove nafte iz ove zemlje i time još više podigle cenu ovog energenta.

Kako se približava redovni sastanak OPEC-a 22. juna u Beču, na kome bi se razmatralo uvećanje proizvodnje sirove nafte, moguće su pojačane cenovne oscilacije na ceni sirove nafte.

Da li ste znali da putem interneta možete da trgujete cenom sirove nafte na svetskom tržištu?

Trgovanje se odvija na način da ukoliko imate pretpostavku da će cena sirove nafte rasti u narednom periodu, tada ulazite u kupovnu poziciju. Ako vaše prognoze budu tačne i cena poraste, obezbedili ste sebi potencijalni profit. Međutim, ukoliko vaše prognoze ne budu tačne, i cena padne, tada ste u gubitku. Pošto se trguje cenom, a ne fizičkim proizvodom isto važi i obrnuto. Ukoliko imate pretpostavku da će cena sirove nafte zabeležiti pad u narednom periodu, tada ulazite u prodajnu poziciju. Ako se ispostavi da ste u pravu, obezbedili ste sebi potencijalni profit. Međutim, ukoliko vaše prognoze ne budu tačne, i cena poraste, tada ste u gubitku.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom sirove nafte (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni priručnik “Kako trgovati cenom sirove nafte”. Priručnik je prilagođena svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatni priručnik “Kako trgovati cenom sirove nafte” preuzmite ovde.

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Izvor: Kurir