Beograd

Beograd bio na nogama: Protest protiv samovolje izvršitelja

Koncert solidarnosti sa Kulturno-umetničkim društvom „Branko Cvetković“ iz Beograda, kome preti iseljenje iz zgrade u kojoj se nalazi od osnivanja, u Ulici Miloša Pocerca uveliko je u toku. Građani su blokirali Sarajevsku ulicu u znak protesta.

Na koncertu, na kome učestvuju i druga beogradska kulturno-umetnička društva, okupio se veliki broj folkloraša koji uz kolo pružaju podrpšku KUD-u „Branko Cvetković“, koji je juče izbačen iz prostorija u kojima je bio 73 godine.

Članovi tog društva kažu da su ostali bez prostora za probe i druženja i da su se odlučili da zaigaju na ulici kako bi ukazali da su nepravedno izbačeni iz zgrade u kojoj su bili od osnivanja društva, tačnije od 1945. godine.

Krivca u celoj priči za iseljenje vide u Savezu samostalnih sindikata Srbije, koji je folkorašima izdavao prostor bez naknade. Takođe kazu i da su u zgradi u kojoj su oni bili, sada useljeni sindikalci, što, kažu, jasno ukazuje šta im je bio cilj.
U KUD „Branko Cvetković“ demantuju da imaju dugova za prostor što je bio osnov izbacivanja.

Nakon što su kratko blokirali ulicu oni su protest nastavili na trotoaru. Ispred spornih prostorija okupilo se preko 500 ljudi.

Izvor: Pravda/N1