Srbija

Mažić sudi finale? Prevaspitao Nejmara što je jedan od razloga

Nakon finala UEFA Superkupa 2016, Kupa konfederacija prošle godine, pa Lige šampiona ove, te impresivnog posla u derbiju četvrtfinala Brazil – Belgija, sve ukazuje da će Srbin da deli pravdu i u meču za prvaka sveta.

Na to ukazuje i odluka FIFA da ga ne delegira za mečeve polufinala Mundijala, već Urugvajca i Turčina.

Pravdu u prvom polufinalu u utorak između Francuske i Belgije deliće Andres Kunja, a u drugom između Engleske i Hrvatske u sredu Džunejt Čakir.

Kunja je na SP u Rusiji sudio na dve utakmice, oba puta u grupnoj fazi, prvo u meču između Francuske i Australije (2:1, 4x žuti, 2 penala), a potom između Irana i Španije (0:1, 2x žuti).

S druge strane, Čakir je takođe delio pravdu na dve utakmice grupne faze, prvo u duelu Nigerije i Argentine (1:2, 5x žuti, 1x penal), a potom okršaj između Maroka i Irana (0:1, 4x žuti).

Mažiću bi san mogao da možda upropasni jedino eventualni plasman Hrvata u finale, jer teško da bi FIFA dozvolila da im komšija, i to Srbin, sudi u takvom meču, mada smo videli na ovom turniru da im to nije prepreka, mada su Švajcarska i Nemačka potpuno druga priča.

Nije da Srbin nema konkurenciju, ima ozbiljnu, a glavna je verovatno odlični Holanđanin Bjorn Kujpers. I u njegovom slučaju bi moglo da bude „sukoba interesa“, pre svega u slučaju da se Belgija nađe u Moskvi 15. jula.

Što se tiče ostalih kandidata, teško je očekivati da će FIFA za meč svih mečeva ukazati poverenje sudijama van Evrope, iako su neki od njih, poput Argentinca Nestora Pitane, Brazilca Sandra Ričija ili Iranca Alireze Faganija pokazali da poseduju kvalitet.

Čak iako bi se FIFA odlučila na taj potez, nema sumnje da bi se finalisti pobunili. U svakom slučaju, sačekajmo da se završe polufinalni mečevi, pa ćemo onda da „vagamo“.

Izvor: B92