Srbija

Srbija ide na referendum? Vučić će poslušati volju naroda bez razmišljanja

Odgovornost za rešenje kosovskog problema, ako ga bude, moraće da pokažu svi građani, a ja neću bežati od sopstvene odgovornosti ako ne dobijemo podršku građana.

To je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić kaže da neće da postavlja pitanje na referendumu – da li ste za ulazak u EU, a „usput i za sporazum sa Prištinom“, nego će narod imati mogućnost da se vrlo jasno, precizno izjasni o sporazumu do koga bi moglo da se dođe, ako ga bude.

„Jasno je da ukoliko za nešto, za šta mislim da je od ključnog značaja za budućnost Srbije, njen opstanak i napredak, ne dobijemo podršku građana, platiću političku cenu i snosiću političke konskvence, ali narod će doneti konačnu odluku, ako do nekakvog rešenja budemo mogli da dođemo“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Četiri razloga za rešenje

„Moj stav kao predsednika je potpuno jasan – rešenje problema je neophodno i neophodno što pre i to iz nekoliko razloga“, rekao je Vučić.

„Pod jedan, potreban nam je dugotrajan mir između Srba i Albanaca. Neophodno je rešenje koje bi značilo stvaranje sigurnosti za naše građane pre svega. Pod dva, važno je zbog ekonomskog napretka naše zemlje, kako ne bismo imali druge otežavajuće faktore koji nam čitav vek stoje na rukama, nogama i vratu. Pod tri, time bismo popravili dolazak stranih investicija koje su dobre, a imidž Srbije u svetu bi se popravio. I pod četiri, demografsko pitanje Srbije i Srba, jer ako ne rešimo kosovski čvor imaćemo milion ljudi manje 2050. godine“.

Kako je dodao, Srbija je insistirala na ZSO.

“Otkriću vam još jednu stvar. Naime, po Briselskom sporazumu, ZSO je ta koja predlaže komandanta regionalne policije za sever. ZSO predlaže četiri kandidata, od kojih Priština bira jednog. Mi danas to ne možemo da ostvarimo zato što nema ZSO, te nam komandanta regionalne policije postavlja Priština“, rekao je Vučić.

Kako navodi, Srbiji ostaju dva moguća puta.

“Šta ostaje Srbima da učine u budućnosti? Dva moguća puta. Jedan put, pošto posle više od 1.930 dana Priština nije ispunila svoju obavezu, je da Srbi to sami preduzmu. Malo ko bi to mogao da im zabrani. Ukoliko bi to Srbi uradili, postoji opasnost od jednostranih akcija koje bi služile za konačan obračun Prištine sa severom. Upravo je zato naš savet Srbima na KiM da pažljivo pratimo dešavanja, da biramo poteze i da ne ugrožavamo bezbednost građana“, rekao je on.

Izvor: Tanjug.rs