Srbija

Mup se oglasio građanima Srbije! Upozorenje i brza reakcija

Foto: Ju Tjub

Na železničkoj stanici u Vrčinu došlo je do izlivanja materije iz cisterne za koju se sumnja da je fosforna kiselina, nezvanično saznaju „Novosti“

Povodom ovog akcidenta MUP je sopštio da je na železničkoj stanici Vrčin večeras je oko 20.45 časova došlo do pucanja cevi na vagon cisterni i do curenja fosforne kiseline.

Na licu mesta je 18 vatrogasaca-spasilaca sa 4 vozila koje rade na saniranju problema, a upućena je i ekipa Zavoda za javno zdravlje. Trenutno nema povređenih niti ugroženih, kao ni opasnosti za građane.

Na terenu je i ekipa Zavoda za javnos zdravlje, vatrogasci ne dopuštaju nikome da priđe bliže od 100 metara od mesta akcidenta ali, kako javlja novinar „Novosti“, kod nikoga nema panike ili zabrinutosti.

– Nema mesta panici. Došlo je do curenja na ventilu i Sektor za vanredne situacije MUP-a radi na manevrisanju vagona – ističe Darko Glavaš, v. d. gradskog sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

Inače, fosforna kiselina se najviše koristi kao veštačko đubrivo, sastojak je sredstava za čišćenje kuće, ali se dodaje u manjim količinama i pojedinim namirnicama kao konzervans ili u gazirana pića.

Ovo neorgansko jedinjenje može biti u tečnom ili kristalnom obliku, nema miris i boju, a unošenjem u organizam izaziva grčeve, dijareju, mučninu i povraćanje.

Izvor: Večernje Novosti