Svet

Hrvat dobio kaznu na srpskom jeziku u sred Osijeka: Mislio da je šala, a onda video uplatnicu

Firma Elektromodul je R.K. iz Livna je na kućnu adresu poslala kaznu zbog neplaćenog parkinga u Osijeku.

Međutim, ono što je bilo neobično u celoj situaciji jeste što je kazna bila na srpskom jeziku, a dug je trebalo da se uplati firmi Euro Parking Collection (EPC) preko banke SEB Germany, kako piše Glas Slavonije.

– Ništa mi nije bilo jasno i mislio sam da je reč o lažnom računu, iako mi je iznos s kamatama za koji me se tereti bio prihvatljiv. Naime, osim što treba da platim nekoj banci u inostranstvu, sve je na obaveštenju, na kom stoji logotip osječkog Elektromodula, bilo ispisano na srpskom jeziku. Setio sam se da nisam platio kartu za parkiranje u Hrvatskoj, ali zbog jezika kojim je ispisana, posumnjao sam da je reč o nekoj prevari – kaže R. K.

Direktorka Elektromodula Ana Kocelj potvrđuje da je ta osječka firma zaključila ugovor s firmom EPC, čije je sedište u Londonu. U Hrvatskoj podatke o vlasniku vozila Elektromodul dobija od MUP-a, dok je za Evropsku uniju, Bosnu i Hercegovinu i mnoge druge države angažovan EPC.

– Nije nikakva prevara, ali znamo da je tekst koji je poslat korisnicima u BiH na ekavici. Sad je prilagođen hrvatskom jeziku, a pre je prevod išao advokatu, i to greškom na srpskom jeziku, što je sada ispravljeno – poručuje Kocelj.

Ona je dodala da advokati u drugim državama dobijaju podatke o vlasnicima vozila od nadležnog tela te države. Jedan od vlasnika bio je i R. K., koji kaže da je spreman da plati dug, ali smatra da je opravdano izrazio sumnju.

– Pisalo je da, ‘ako ne uplatim dole navedeni iznos ili ne sačinim prigovor EPC-u, našim ovlašćenim agentima, pre kraja perioda od 28 dana s početkom od dana kada je ovo obaveštenje uručeno, biće izdata Potvrda o potraživanju.

To može da poveća iznos neizmirene kazne za prekršaj’. Jednostavno, bilo mi je sumnjivo da bi firma iz Hrvatske, čiji je logotip na obaveštenju, u službenoj komunikaciji koristila srpski jezik – prokomentarisao je R. K. i zato je posumnjao na prevaru.

(Izvor: Telegraf)