Srbija

Sutra su „Miholjske zadušnice“: Šta bi svaki pravoslavac trebao da uradi?

Ako me pitate šta je bitnije, običaji ili vera – uvek ću vam reći vera. Razlog je jasan kao dan, to je ono što nam je ostalo od Gospoda, sve ostalo su ljudi dodali svojevoljno sa kolena na koleno, često kršeći pravila ako već o njima pričamo kada je u pitanju „Pravoslavlje“.

Sutra su zadušnice, veoma poštovanje u našem narodu, to je stvarno lepo čuti i lepo je biti deo toga se mi naših usnulih ne odričemo, ne zaboravljamo i to činimo samo tako što se u molitvama i na proskomidiji sećamo njih, ali i tako što njihova imena nosimo u Hram na dan „zadušni“ i kroz malu žrtvu vina i žita, mi se prisećamo svega i molimo Boga da njihove duše budu nastanjene tamo gde pravednici obitavaju.

Tamo gde nema tuga, bola, uzidisaja i teškoće. Naša dobra dela su tu da svetle za naše bližnje, to je na prvom mestu, zatim molitva i Hram.

Sutra bi svaki pravoslavac trebao da izađe do svoje Crkve, zapali sveću svojim usnulim rođacima, prijateljima i odnese žito sa imenima koja će sveštenik pominjati na molitvi.

Vaša služba se ne zavrašava u Hramu, to je samo početak, nahranite gladnog, budite milostivi prema svima, ne uvredite bližnjeg, tada će vaše molitve biti uslišene.

Izvor: beogradskiportal.rs