Svet

Sve je gotovo, sve je jasno: Stigli najnoviji rezultati izbora

Zatvorena su sva glasačka mesta u Bosni i Hercegovini. I dok je sa jedne strane oko 22 sata najavljeno proglašenje pobede Milorada Dodika, na drugoj strani tvrde da još nije ništa rešeno i da Mladen Ivanić ima malu prednost.

Na opštim izborima građani su danas mogli da biraju članove Predsedništva BiH, poslanike u državnom i entitetskim parlamentima, predsednika i potpredsednike RS i predstavnike za kantonalne skupštine u FBiH.

Dodik proglasio pobedu

Od prebrojanih 85 odsto glasova, za mene je glasalo 56 odsto birača, rekao je Milorad Dodik.

U SDS u tišina

U SDS nema nikakve najave obraćanja javnosti. Većina novinara je na terasi, dok niko od rukovodstva ne izlazi pred kamere.

Čović priznao poraz

Dragan Čović je nakon prvih izbornih rezultata vidno razočaran činjenicom da su Bošnjaci masovno glasali za Željka Komšića.

– Ne mogu Bošnjaci Hrvatima birati legitimne predstavnike. To je put nazadovanja, to nije evropski put – istakao je on, prećutno priznavši poraz u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

SDA slavi pobedu Šefika Džaferovića

Šefik Džaferović je objavio pobedu na izborima za člana Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Džaferović je pobedu objavio je konferenciji za novinare dok su okupljeni u štabu Stranke demokratske akcije uzvikivali “Šefik, Šefik”, prenosi N1.

CIK BIH: Sumnje na kupovinu glasova u sedam slučajeva

U opštinama Republike Srpske u pet-šest slučajeva bilo je sumnji u kupovinu glasova na po jednom biračkom mjestu na današnjim izborima, rekla je član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Hadžiabdić. Prema njenim riječima, u Federaciji BiH su bila dva slučaja u koja je bilo uključeno tužilaštvo.

– Ne dopadaju nam se kvalifikacije da je bilo 300 kritičnih situacija. Time se zavodi javnost i pretjeruje – naglasila je Hadžiabdićeva.

SNSD: Dodik ima 70.000 glasova više

Očigledno je da neko odlučenu utakmicu želi da prikaže kao neizvesnu. Sa 85,6 odsto obrađenih mesta Dodik ima 320.896, a Ivanić oko 250.000 glasova, rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Lider PDP: Razlika 0,42 odsto

Branislav Borenović je rekao da Mladen Ivanić vodi u Banjaluci razlikom od oko 2.000 glasova i da je sigurno da je Ivanić pobedio u najvećem gradu Srpske, prenosi Srpskainfo.

Na osnovu 451.986 prebrojanih glasova iz Srpske, za Milorada Dodika je glasalo 213.826, a za Mladena Ivanića 211.933 glasa. Razlika je 0,42 odsto, odnosno 1.893 glasa, što mogu da preokrenu dva biračka mesta – rekao je on.

– U istoriji Srpske ovo je najneizvesnija politička trka do sada – ocijenio je on.

Govoreći o podacima SNSD o velikoj prednosti Dodika, Borenović je rekao: “možda oni znaju nešto što mi ne znamo”.

– Ostaje još da se prebroji skoro trećina glasova – rekao je Borenović.

On je dodao da još nemaju podatke iz Zvornika i istakao da je to “jako čudan grad”, pitajući šta se tamo dešava.

Borenović je naveo da je u trci za predsednika RS još mali uzorak obrađenih glasova.

– Na oko 100.000 prebrojanih glasova, Govedarica vodi razlikom između 5.000 i 6.000 glasova. Banjaluka je kaznila i Dodika i Željku Cvijanović – istakao je Borenović.

Blic