Srbija

Sutra je sveti Dimitrije – otklanjao je nevolje: Šta bi trebao svaki pravoslavac da uradi?

žVeliki svetitelj Božiji i veliki iscelitelj, mnogo cenjen u Grčkoj, hram posvećen njemu sa moštima nalazi se u Solunu i iz njih se oseća neopisiv miris. Ko god je bio tamo, mogao je to i da vidi i oseti.

Ne budite neverni, ne trpajte običaje ispred vere. Neka vaša vera osvetljava put ka dobroti i dobrobiti vas i vaših. Sutra posetite svoj Hram, svetu Liturgiju ako možete, nastavite delo i posle službe. To je ono što bi svaki pravoslavac trebao da uradi baš sutra.

Koga slavimo sutra?

Čudo sv. Dimitrija Solunskog. Sv. Dimitrije bio je za života vojvoda Solunski, i ostao je to po usnuću. Njegovo prisustvo u Solunu ljudi su osećali naročito prilikom velikih beda. On zaštićava grad, otklanja nevolje, odbija zavojevače, i pomaže svakome ko njegovo ime prizove. Evo jednog divnog slučaja njegove neobične pomoći ljudima u bedi. Jednom napadoše varvari na Solun, i ne mogoše ga uzeti. Gnevni zbog toga oni popleniše svu okolinu, i odvedoše u ropstvo dve krasne devojke, koje darovaše svome knezu.

A devojke te znadoše dobro rukama da vezu. Kada knez vide neke njihove ručne radove, reče im: „čujem da u vašoj zemlji ima veliki Bog Dimitrije, i on velika čudesa tvori, izvezite na platnu lik njegov“.

Devojke mu rekoše, da sv. Dimitrije nije Bog nego sluga Božji i pomoćnik hrišćanima, i najpre se opirahu da vezu lik svetiteljev, no kada im knez pripreti životom, one zapoveđeno učiniše, i posao do dana sv. Dimitrija završiše. Uoči dana praznika, dakle, one obe gledahu u svoj vez i plakahu tugujući jedno zbog toga što taj praznik provode u ropstvu, a drugo zbog toga što vezeni lik svoga omiljenog svetitelja moraju da dadu nečestivom varvarinu.

I moljahu se obe device sv. Dimitriju, da im oprosti. Tada se javi sv. Dimitrije, i uze obe devojke, kao negda angel proroka Avakuma, prenese ih u Solun i postavi u svoju crkvu. U crkvi se služaše svenoćno bdenije, i naroda beše vrlo mnogo.

I saznavši za čudesno spasenje ovih hrišćanskih devojaka, svi proslaviše Boga i Njegovog velikog slugu i vojvodu sv. Dimitrija.

beogradskiportal.rs