Beograd

Predstavljamo vam Kotež: Beogradsko naselje vredno pomena

Kotež je urbano gradsko naselje u Beogradu smešteno na levoj obali Dunava.

Kotež je udaljen od Trga republike svega 5 km, i spada u prvu zonu grada Beograda. U naselju je posadjen veliki broj stabala, i spada u jedno od najzelenijih naselja Beograda. Naselje broji preko 10 000 stanovnika, a prema nezvanicnim podacima (ukljucujuci i ,,divlja naselja) Kotez ima preko 20 000 stanovnika.

Naselje Kotež osnovano je 1968. godine. U početku je to bila radnička naseobina zaposlenih u „Mostogradnji“, MUP- u i u „Radu“. Danas, to naselje je jedno od dve urbane sredine na levoj obali Dunava, druga je Borča.

Nalazi se na severnoj obali kanala Kalovita i sa zapadne strane zrenjaninskog puta. Pripada opštini Palilula (takozvanom banatskom delu Palilule). Do 1971. godine Kotež je pripadao Krnjači (koja tada gubi status zasebnog naselja i postaje deo Beograda). Izgrađen je u obliku osmougla, ali se od 1980. godine širi (uglavnom ka zapadu i jugu)zbog ilegalne gradnje, i gubi originalni, pravilni geometrijski oblik.

Sa zrenjaninskim putem je povezan ulicom Sutjeska 8 (900m) i to je jedina urbanistička veza naselja sa ostatkom Beograda. Kotez ima svoju pijacu, Maxi, mesnu zajednicu, ambulantu „Dr Milutin Ivković“ , dva kafica, dve poste, ima vise lanaca marketa Aman i Soul food, isto tako nalazi se veliki broj hamburgerija i malih prodavnica. U Kotežu se, nalazi jedna od najvećih pržionica kafe u Srbiji.

U naselju se nalaze i dva vrtica, i jedna osnovna skola OŠ „Vasa Pelagić“ nastavu pohađa oko 1.370 đaka (izgrađena sedamdesetih godina i jedna je od tri u Srbiji koja je ušla u “ Program za mir“ pod pokroviteljstvom kanadske vlade) Godine 2016, autobuska linija koja saobraca na relaciji Trg republike — Kotez, se produzava za jos tri stanice, te sada ide do Novog Beograda, tacnije do Usca.

beogradskiportal.rs