Beograd

Predstavljamo vam Mirijevo: Urbani deo grada Beograda

Od početka nove ere, kada je oformljen Singidunum (Beograd) – uzvodno uz Mirijevski potok 2-3 km od Rospi ćuprije, keltska i ilirska plemena su zasnivala svoja naselja, o čemu svedoči pronađen stari novac i ostaci temelja kuća tog vremena. Najstariji novac pronađen u Mirijevu je novčić rimskog cara Licinija (263-223) iz 3. veka nove ere.

Godine 1456. Beograd je napadnut od strane Turaka koga su branili Ugari, a tom prilikom rezervna turska vojska je bila na padinama leve obale mirijevskog potoka.

Jedan od najstarijih pisanih podataka važan za ime Mirijevo datira iz turskog perioda, a to su katastarski popisi Beograda i okoline za period 1476-1566. To su popisi muškog stanovništva, jer su se na taj način plaćale dažbine. U dokumentu koji potiče iz 1560. godine stoji da je Mirijevo-vakuf (zemljišni posed) kao i ostala okolna sela dodeljeno Jahija-paši, naročito zbog dobrih vinograda. Pri opisu sela u 18. veku, čuveni turski putopisac Evlija Čelebija za Mirijevo sa okolinom koristi opis „pravi ružičnjaci i rajski vrtovi.“

Za nastanak imena Mirijevo nema naučne dokumentacije, ali ima više pretpostavki. Prema predanju, u okolini Kičeva (Makedonija) postojalo je selo Mirovo, koje se pominje u jednom turskom istorijskom zapisu iz 15. veka. Pod naletom turskog zuluma selo je raseljeno i njegovi stanovnici su u 18. veku u okolinu Beograda i osnovali naselje današnje Mirijevo. Prema drugom izvoru, na teritoriji Mirijeva zaključen je mir između Turaka i Austrijanaca pružanjem ruke jedni drugima i rečima „evo mir.“ Ime može da potiče i od turske reči „mirija“, što znači dažbine u naturi koje su u to vreme plaćali seljaci okolnih sela u magazi čiji je današnji lokalitet danas okolina VK Zvezde 26.

Prva škola u Mirijevu je počela sa radom 1833. godine, te je u okolini Beograda ona i najstarija škola. Od nje je jedino starija „Kralja Petra Prvog“ (bivša „Braća Ribar“), koja je u isto vreme i najstarija škola u Srbiji. Prvi učitelj je bio Gligorije Nestorović. Od 1833. do 1851. godine rad te škole je bio povremen iz nekoliko razloga: nedovoljan broj učenika, nedostatak školske zgrade (škole tog vremena nisu namenski građene, već se nastava odvijala u kući imućnijih seljaka). Tek posle 1851. godine u Mirijevu je škola stalno radila. Ukupno, Mirijevo je imalo 9 školskih zgrada, od čega danas postoji 8, dok je jedna zgrada srušena 1910. Danas se nastava odvija u 2 škole: „Despot Stefan Lazarević“ i „Pavle Savić“, dok je nekadašnja škola „Vukica Mitrović“ pretvorena u Sedmu beogradsku gimnaziju.

Crkva Svetog proroka Ilije je sagrađena 1834. godine od materijala koji je uzet po odobrenju kneza Miloša zbog dotrajalosti razrušenog manastira svetog Stevana iz sela Slance. Deo materijala uzetog za gradnju je upotrebljen i za izradu česme kod crkve koja se nalazi ispred MZ Staro Mirijevo. Pošto prvobitno sagrađeni hram nije imao zvonik, on je naknadno sagrađen 1873. godine. Rekonstrukcija i novooslikane freske crkve su urađene 1998. godine.