Magazin

Dolazi nam sveti Nikola, Vavedenje, Alimpije: Ne valja se ogrešiti o krsnu slavu

Dolazi nam novi period slava, dakle od 4. decembra imamo Vavedenje, pa svetog Almpija (9. decembra), pa i najveću srpsku slavu svetog Nikolu.

Srbi treba da znate, da nije dobro ogrešiti se o krsnu slavu. Postoji jedan običaj pogotovo u Dalmaciji da se za svetog Nikolu iznosi mrsna trpeza, ako je velika greška iznositi mrs sredom u petkom van posta, zamislite kako je velika greška to uraditi u sred Božićnog posta. Definitvno je bolje ne slaviti, svako slavlje te vrste je kršenje samog slavskog obreda i ne može doneti dobro.

„Tako je radio i moj deda“, sve se završi na tome. Veliki je dar dat našem narodu da ima tu čast da slavi svog zaštitinika na vrlo neobičan način, poseban, ali ako ćemo to skrnaviti onda to nije dobro ni za koga. Sveštenici koji ulaze u kuće gde su ove slave mrsne i seku kolače, takođe prave velike greške. Kolač ne možete seći sami, to opet nema smisla.

To su običaju na jugu Srbije, gde često domaćin sam preseče kolač („tako je radio njegov deda“), jeste u nedostatku sveštenstva i to je bilo opravdano samo zato, isto važi za mrs (jedne godine kad se desio veliki nestanak ribe, jedan patrijarh sppski dopustio je da sveti Nikola bude te i samo te godine mrsan, što je verovatno bila najveća greška), jedan deo naroda usvojio je taj običaj i nastavio tako svake godine.

Nemojte slavu slaviti na taj način, nema potrebe tako pripremati trpezu i ismejavati zaštitinika tog doma.

Izvor: beogradskiportal.rs