Magazin

Danas slavimo Vavedenje: Da li se pale sveće za sve?

Danas slavimo Vavedenje Presvete Bogorodice. Šta se valja, a šta ne valja danas raditi? Ponovo smo preplavljeni gomilom informacija koje baš i nemaju veze sa verom, više liče na neke običaje koji nikada nisu imali dodira sa verskim pričama.

Danas bi bilo dobro da posetite svoj Hram, ako niste već bili na Liturgiji. Upalite sveće i za usnule i za one koji su u telu (za zdravlje). Naravno ne verujte raznim pojavama u srpskim tabloidima, treba uraditi ovo ili ono.

Gospodu nema usnulih, svi su živi s’, ti običaji da se na crveno slovo ne pale sveće za one koji nisa sa nama, nemaju apsolutno nikakve veze sa verom.

Vavedenje Presvete Bogorodice:

Kao trogodišnja devojčica, Marija je predata Hramu i posvećena Bogu na službi – sluškinja Gospodnja. I služila je verno i radosno, bez plate i zemaljske nagrade punih jedanaest godina. To nije bila neka naročita odabrana i prefinjena služba, nego obična, sasvim obična. Ona se sastojala u šivenju i vezenju i drugom ženskom radu, pa u nošenju vode izdaleka, na zimi i na vrućini, u čišćenju i pranju, u dočekivanju gostiju, i slušanju sveštenika i levita i sviju starešina crkvenih. Služba bez ropta, čista i sveta. Duša ispunjena dubokim ćutanjem, u kojoj je brujala neprestana molitva Bogu. Ta bezropotna, molitvena i potpuno nesebična služba, bez ajluka i bez ikakve zemaljske nagrade – nije li to drugi prekrasni list iz jevanđelja prve sluškinje Gospodnje?

Eva u Raju, bila je gospođa kojoj su sva zemaljska stvorenja služila, pa je ipak, otpala od Boga, ispraznila se od blagodarne molitve Stvoritelju svome, i u svojoj pogorđenosti radije poslušala đavola nego Boga. A, sveta Djeva Marija nije bila gospođa no sluškinja, verna i predana sluškinja Gospodnja usred grešnog sveta i svetskih sablazni. Neka svi gledaju u ovaj jevanđelski list, koji je Bogorodica pisala svojom službom Bogu punih jedanaest godina, i neka osvetljavaju svoju dušu belinom čistote i sjaja svi oni, koji kroz ceo svoj život samo sebi služe i kroz ceo život osećaju se glupi kao Eva, mračni kao mračni demon, i nesrećni kao Kain. Ko pravilno čita ovaj drugi list Bogorodičnog Jevanđelja, izbaciće drevnu zmijurinu iz duše svoje, preporodiće se, prosvetiće se, i spašće se.

beogradskiportal.rs