Srbija

Kakva veličina od već sada čoveka: Novak (9) iz Malošišta najmlađi buregdžija u Srbiji

Naši roditelji i deke su se mnogo mučili da stvore sve ovo da bi nama olakšali, da imamo dovoljno svega. Ja želim da naučim ovaj posao, da ne urušim njihov rad. Moja starija braća više vole neke druge stvari, Dimitrije je vrhunski sportista, trenira fudbal, a Nikola je upisao fakultet za doktora. Ja sam rešio da preuzimam zanat. To radim od svoje pete godine – ispričao je odvažno najmlađi buregdžija u Nišu.

Recepte radnika iz mlinarsko-pekarske fabrike „Mlin Stevanović“ već je, kaže, „sažvakao“, pa sada isprobava nove ukuse, želeći da nađe savršenu kombinaciju za najbolji burek – pišu „Novosti“.

– Ja kombinujem burek sa sirom i sa mesom. Dobar je, ništa mu ne fali. Pravim sve vrste pitica, volim da isprobavam nove ukuse. Radnici mi mnogo pomažu, ali i kritikuju me, uvek mi kažu da mogu i bolje. Nije lako napraviti dobar burek, ali ja se trudim i u tome uživam. Ja sam mali, ali sanjam da budem veliki i poznat buregdžija, koji ima svoju radnju, ali radi zajedno sa ostalim radnicima, baš kao što je moj pradeda Ljupče, koji je i otvorio mlin pre mnogo godina – odlučan je on.

U svetu današnjice u kome dominiraju društvene mreže i video-igrice, Novak je jedan od retkih koji tu ne pronalazi sebe. Iako ima razne „pametne“ aparate, slobodno vreme ne troši na njih. Njegova majka Irena kaže da je njegova najveća kazna kada mu zabrane da ide u pekaru.

– Neki roditelji decu kažnjavaju kada nešto „zabrljaju“ tako što im oduzmu tablete ili telefone. Za Novaka je najveća kazna da mu zabranimo da ide u pekaru. Video-igre ga gotovo uopšte ne zanimaju. On uživa da sprema burek. Pitam ga, pa dobro sine, zar moraš cele ruke da izmažeš mašću, a on odgovara, pa moram, da kora ne bi popucala – priča ona kroz šalu, ali ponosno.

Prioritet mu je, kaže, škola, koju uvek stavlja na prvo mesto. Učenik je trećeg razreda OŠ „Radoje Domanović“ i odličan sa svim peticama. Slobodno vreme provodi sa drugarima, igrajući fudbal, ali voli i da peca, što je njegova druga velika strast. Ipak, najradije slobodne sate provodi uz testo.

UČITELjICA

Kada je Novakova učiteljica na svom fejbuk-profilu objavila video na kome Novak sprema burek, svi iz škole su došli da vide ko je on i svi su bili oduševljeni.

– Drago mi ako je moje dete uzor ostaloj deci u nečemu ovako nesvakidašnjem – kaže Irena Stevanović, Novakova mama za „Novosti“.

Novak Stevanović; Foto: J. Ćosin