Magazin

Valjano je danas činiti i čuti: Šta se radi sa slomom u kući?

Na suđenju Sveti Stefan je odlučno i razložno pobedio jednu po jednu klevetu lažnih svedoka. Izložio je, jasno i sa velikim poštovanjem, celu istoriju Izrailja od Avrama, koji je prvi dobio obećanje o dolasku Mesije do Mojsija, o kojem je govorio sa velikim strahopoštovanjem i uvažavanjem.

No, istina o Mesiji još više je razgnevila svešteničke i narodne polavare. U tom uzavrelom trenutku, Arhiđakon Stefan pogleda u nebo i to što je ugledao objavi svima prisutnima: „Evo, vidim nebesa otvorena i sina čovečjeg gde stoji s desne strane Boga.“ To je razjarilo sve njegove sudije te Arhiđakona Stefana izvedoše iz grada i zasuše kamenjem posle čega je usnuo u Gospodu.

Među prisutnim protivnicima bio je i Stefanov rođak Savle, koji je kasnije, iskreno se pokajavši, spoznao istinu o Gospodu Isusu Hristu, primio njegovo učenje i sveto krštenje, i ostatak zemaljskog života proveo propovedajući, kao apostol Pavle, jevanđeljsku istinu, šireći Hristovu reč i osnivajući crkvene zajednice.

A toga dana, kada su Jevreji kamenovali arhiđakona Stefana, stajala je podaleko, na jednoj uzvišici Presveta Bogorodica, sa svetim Jovanom Bogoslovom, gledajući ovog prvog mučenika za istinu njenog Sina i moleći se usrdno Bogu za njegovu dušu.

Poslednjereči svetog arhiđakona Stefana su bile: „Gospode, ne uračunaj im greh ovaj“.

Običaji na današnji dan

Ponovo se pojavljuju priče kako se danas moramo čuvati vetra i počistiti svu slamu iz kuće. Ljudi ne ismevajte ovako veliki praznik, tako veliki mediji, a tako mali ljudi. Sutra možete počistiti kuću od slame, što generalno nije nikakvo pravilo bitno za čovekovu dušu, vera i ovaj veliki svetitelj nisu za ruganje i izmišljanje gluposti.

Izvor: beogradskiportal.rs