Magazin

Molitva koja otvara nebo: Nekoliko reči koje prave promene

Sveti Oci bi rekli, ovo je molitva koja otvara nebesa. Pet kratkih reči „Gospode Isuse Hriste pomiluj me grešnog-u“. Savetovao je dokrot Jerotić svim pacijentima ove reči.

Izgovarajte ih uz brojanicu i istinski se pomolite, Patrijarh Pavle je govorio da će u početku ovo biti mehanička radnja, ali da će vremenom ulaziti u srce i otklanjati sve nemire.

Zaista su ovo velike reči, probajte da ih ubacite u um i izgovarajte ih uvek.

Starac Tadej o depresiji
Neophodno je da se prođe kroz nevolje, razne životne trzavice, to je životna škola, savlađivanje svake neprijatnosti mirom i tišinom. Ako smo fizički zdravi, ali smo opterećeni sa svojim mislima, sa svojim brigama, nemoćima, pa nam se i bližnji žale na svoje nemoći i onda mi učestvujemo u tome, ako ne umemo da se opustimo, znači da predamo svoje nemoći, svoje slabosti i slabosti bližnjih, da predamo Gospodu, onda mi nosimo to veliko opterećenje i naš živčani sistem vremenom postaje neizdrživ, nervozni smo.

Ne možemo da podnosimo ni sebe pa ni bližnje i onda naravno i u društvu i u porodici mučan život, i na radnom mestu, svuda. Mučan je život zato što su živci mnogo preopterećeni a nismo se izvežbali da se opustimo, misleno treba da se opustimo, kada se misleno opustimo i fizičko telo se odmara. Duh pomoću živčanog sistema dolazi u dodir sa fizičkim svetom.

Obrati pažnju na mir u srcu, neka bude tamo tišina, mir i opusti se. Ako ne možeš da se moliš, budi tih, nemaj nikakve misli, prepusti to Gospodu, on će da uredi to bolje od nas.

Beogradskiportal.rs