Svet

Narod ne staje: Celu noć branili svetinju

Vernici i sveštensvo Mitropolije crnogorsko-primorske ponovo su celu noć čuvali malu krstionicu „Suza Njegoševa“ na obali u kompleksu manastira Svetog Arhanđela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, a koju je prethodno bezuspešno pokušala da zauzme crnogorska policija kako bi sprovela u delo rešenje građevinske inspekcije o rušenju tog bespravno podignutog objekta.

Vernici iz čitave Crne Gore ali i iz Srbije i BiH počeli su da dolaze na Prevlaku i „volontiraju“ u čuvanju krstionice dok iz Mitropolije poručuju da neće dozvoliti rušenje tog objekta već će pokušati da sa državom nađu kompromis kako bi se on sačuvao. U popodnevnim časovima na Prevlaku će stići, kako je najavljeno iz MCP, mitropolit Amfilohije. Situacija je inače jutros mirna, a policije nema nigde u blizini Prevlake.

Vijesti: Šta sve ne vide građevinski inspektori u Boki

I dok svim silama pokušava da sruši nelegalni verski objekat od 11 kvadrata na Prevlaci, državi ne smetaju brojni drugi nelegalni objekti koji posebno poslednjih godina niču u Boki, piše u analizi „Vijesti“. Tako nadležni do danas nisu učinili ništa da u delo sprovedu rešenje o rušenju nelegalne ponte duge čak 50 metara koju je ispred svoje vile na Kakrcu sagradio italijanski državljanin Franćesko Đentile, niti njegov obližnji nelegalni trospratni stambeni objekat.

Iako je započeto, naprasno se odustalo i od rušenja vile od 340 kvadrata koju je u Krašićima podigao investitor Zoran Milovanović koji živi i radi u Nemačkoj. Nije srušena ni bespravna ponta ispred vile „Plitka“ u Krašićima, iako je njenom gradnjom investitor uništio zaštićenu ribarsku postu na ovom delu obale. Vile u Krašićima sa prekoračenjem gabarita sazidali su u partnerstvu sin predsednice Višeg suda Crne Gore Vesne Medenice, Miloš Medenica i tivatski biznismen Rado Arsić i sada ih pokušavaju legalizovati.

O kolikoj se količini divljih objekata samo na ovom delu tivatske obale radi pokazuje i podatak da je samo radi izgradnje prve faze obalnog šetališta Lungo mare u Krašićima, koje je započela Opština Tivat, sa trase duge samo 400 metara, potrebno ukloniti čak desetak u međuvremenu nelegalno napravljenih objekata – ponti, lođa, bazena, potpornih zidova i slično.

“Preko puta” manastira na Prevlaci, na Obali Đuraševića nalazi se čitava jedna nelegalna marina koja godinama posluje bez adekvatnih papira i čiji je investitor podgorička firma FAB Petrol, bez odobrenja države u međuvremenu proširila njene kapacitete i u moru postavila dva nova plutajuća privezna pontona ukupne dužine preko 100 metara. Država nije reagovala ni na to što je investitor “privremenog objekta” u betonu i kamenu, bara-vidikovca “Verige 65” na Turskom rtu u Verigama, u međuvremenu mimo onoga što mu omogućava dozvola za postavljenje privremenog objekta, ispod restorana sazidao i novu betonsku pontu za pristajanje plovila. Inspekcija “ne vidi” ni čitavo novo divlje naselje od desetak kuća investitora iz Podgorice i Nikišića koje su oni u proteklih pola godine podigli u Novom naselju u Radovićima, na državnoj zemlji na parceli 421/10 KO Nikovići.

Blic