Beograd

Atmosfera baš napeta: Beograd na nogama ispred skupštine

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se policija nalazi u zgradi Skupštine da spreči da neko ponovo pokuša da pali tu zgradu.

Gledajte protest uživo:

„Ako je neko planirao da upada u državne institucije, kao što je to bio slučaj sa zgradom RTS-a, to neće moći“, poručio je Stefanović. On je dodao da policija na teritoriji Srbije nije zaustavila nijedan autobus ni kombi koji su prevozili putnike ka Beogradu.

„Nemojte da širite lažne vesti“, poručio je on.

Generalni sekretar Narodne Skupštine Srbije Srđan Smiljanić potvrdio je da je dao saglasnost za ulazak policije u zgradu Skupštine.

U saopštenju se navodi da je dozvala izdata u skladu sa članom 71. stav 2. Zakona o Narodnoj Skupštini.

„U svojstvu generalnog sekretara dao sam saglasnost da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova udju u zgradu, jer imamo zakonsku obavezu da zaštitimo ljude i ovo zdanje od potencijalnog nasilnog upada“, piše u saopštenju.

Poslanik DS Balša Božović rekao je danas novinarima u Skupštini Srbije da je MUP „okupirao zgradu“ parlamenta, a tvrdi da o tome nije obavešten skupštinski sekretarijat. On je rekao da po Zakonu o Narodnoj skupštini jedino parlament ima ovlašćenje da pozove policiju.

„Danas je promenjen režim rada u skupštini, MUP je okupirao zgradu. Ne možete u skupštinske sale i restoran, a čak se nalaze i u kancelarijama pojedinih stranaka“, rekao je Božović.