Sport

Mira ostavila testament: Od njega drhte političari u Srbiji

Mirjana Marković ostavila je iza sebe pisani materijal, neku vrstu testamenta, a te beleške trenutno su u rukama njenih advokata.

Kako se saznaje od porodičnih prijatelja Miloševićeve udovice koji su je redovno posećivali u Moskvi, deo dokumenata trebalo je da bude pretočen u treći tom memoara „Takvog ga znam“, dok se deo odnosi na imovinu i način njene raspodele posle Mirine smrti, prenose beogradski mediji.

Kako mediji saznaju od porodičnih prijatelja Miloševića, koji su redovno posećivali predsednikovu udovicu u Moskvi, deo dokumenata trebao je da bude treći tom memoara „Takvog ga znam“ , dok se deo odnosi na imovinu i način njene raspodele posle Mirinog odlaska.

Posebno bi mogle da budu zanimljive beleške koje predstavljaju svojevrstan politički testament, u kom je ona pisala ljudima iz njenog Slobinog okruženja, tome ko ih je izdao, ko se okoristio i devedesetih zaradio silne milione maraka, a sasvim moguće i gde su te pare završile.

Sasvim je sigurno, zbog tih papira drhte mnogi u Srbiji.

Mirin dugogodišnji saradnik, i kako kaže, iskren prijatelj Dragan Radević, predsednik udruženja Sloboda, tvrdi da će neke beleške ugledati svetlost dana već u bliskoj budućnosti.

– Mira je napisala treći deo memoara „Takvog ga znam.“ Taj rukopis je gotov i ona je njega trebalo da preda istom izdavaču koji je objavio prva dva dela. Zamišljeno je da to bude trodelna celina kojom će ona završiti svoje spisateljsko i životno poglavlje. Video sam taj rukopis, delimično se on tiče dela dok je Slobodan bio predsednik a ona prva dama. Ostatak ne bih otkrivao, osim da su u njemu opisani istorijski važni događaji i momenti – objašnjava Radević.

Još jedan od bliskih saradnika Mirjane Marković Dragoljub Kočević zam edije ističe da zna da je ona ostavila beleške koje će, kako kaže, objaviti.

– Prilikom našeg poslednjeg razgovora, onog dana kada je u Beogradu oborena presuda, u jednom momentu mi je rekla: „Čim mi bude bolje, javiću ti se.“ Znao sam da joj je teško. Rekla mi je da bi najviše volela da se vrati u Srbiju, ali ne pod uslovima da je odmah sa aerodroma vode u CZ – priseća se Kočović, dodajući da se Mira retko kome javljala.

Cilj joj je bio, kako pojašnjava Kočović, da za života spere ljagu sa Miloševićevog i svog imena.

– Stavljanje na stub srama i druge muke koje je propatila ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju – kaže Kočović, naslućujući, kako se izrazio, da će u rukopisima biti potkačeni oni koji su joj naneli zlo.

espreso.rs