Svet

PAKLENI DOČEK ZA VUČIĆA I DODIKA: U glavnoj gradskoj ulici demonstracije

Pokret “Samoopredeljenje” Aljbina Kurtija, koji je poznat kao najradikalniji političar sa Kosova i Metohije organizovao je u Tirani, gde se održava regionalni skup “Brdo-Brioni”, protest protiv dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Demonstracije su organizovane u glavnoj gradskoj ulici, Bulevaru mučenika nacije, u blizini Skenderbeg trga i sedišta predsednika Albanije i kancelarije premijera.

Poziv na protest u Tirani uputio je Boiken Abazi, koji je zadužen sa spoljne poslove u ovom ekstremnom pokretu.

On je pozvao Albance da se u sredu 8. maja u 18 sati “suprotstave dolasku Aleksandra Vučića i Milorada Dodika” koji, prema njegovim rečima, ugrožavaju albansku naciju.

Napisao da obojica nisu dobrodošli u Tirani, jer su istovremeno opasnost za pravdu i mir u regionu.

Podsećamo, Vučić i Dodik će večeras i sutra učestovovati u Tiranu na samitu Procesa Brdo-Brioni. U prestonici Albanije okupiće se lideri „zapadnobalkanske šestorke“ – Srbije, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, iz Prištine, kao i zvaničnici Slovenije i Hrvatske, država koje su svojevremeno pokrenule ovaj proces.

Inače, “Samoopredeljenje” je već organizovalo protest tokom sastanka lidera sa Zapadnog Balkana. Naime, tokom samita u Berlinu, oni su protestovali prošle nedelje ispred sedišta nemačke kancelarke Angele Merkel.

(Telegraf.rs)