Srbija

SVAĐA NA SABORU: Vladike i Patrijarh se dobro zakačili

Prisustvo smenjenih vladika na Saboru, razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ponoviti isti ili revidirati stav o KiM, napad na vladiku Maksima, vakcinacija ili ne. Ovo su teme Sabora SPC koji je nesumnjivo najburniji u poslednjih nekoliko godina.

Već na početku Sabora na zaprepašćenje većine vladika pojavio se na zasedanju smenjeni kanadski vladika Georgije, kome je najmanje pripisani greh odmor na jahtama i fotografije u šorcu, kako se pretpostavlja, na Kubi. Prisustvo vladike koji je smenjen u vreme patrijarha Irineja izazvalo je najveće negodovanje vladike Mitrofana, koji je nakon njega preuzeo Kanadsku eparhiju i zbog svega što je ostalo iza prethodnika morao da vraća ugled SPC u Kanadi i pred policijom. Vladika Mitrofan je insistirao da smenjeni vladika Georgije nema šta da traži na Saboru jer mu tu nije mesto, međutim, patrijarh Irinej je dozvolio da ostane. Ova tema iznova je ponovljena juče ujutro kada se Sabor bavio dešavanjima u ovoj eparhiji, jer smenjeni vladika nastavlja da služi bez blagoslova, ponaša se kao da nije smenjen i izaziva raskol u Kanadi gde se njegovi dugovi i nerešeni računi još sravnjavaju. Jedan od njih vezan je za eparhijsku kuću koju je smenjeni vladika prepisao na sebe.

Kao što je bilo očekivano, na zasedanju je usledio i koordinisani napad na vladiku zapadnoameričkog Maksima. Teren za to pripreman je mesecima pre Sabora. Predmet sporenja je nastao oko ukrajinskog pitanja kada je vladika Maksim reagovao na deo pisma koje je Sinod SPC uputio carigradskom patrijarhu Vartolomeju. U tački pet Sinod najavljuje zabranu bogosluženja sa Carigrađanima i pravoslavnim crkvama koje podržavaju njihovu odluku da se da autokefalija ukrajinskoj crkvi. Vladika Maksim je javno ukazao na posledice takve odluke u dijaspori i pojasnio da se time ruši jedinstvo pravoslavne dijaspore. Vladika bački Irinej se tu našao prozvanim i tako je nastupio rat saopštenjima, ali i rasprava o vladici Maksimu na Saboru. Irinej Bački se nije oglašavao, ali zato jesu njemu bliski episkopi. Vladici Maksimu, koji je omiljen među studentima – smatraju ga izvrsnim profesorom, iza sebe ima najviše napisanih i uređenih knjiga, nema afere, tako su spočitavale vladike poput kruševačkog Davida, Fotija, Jefrema. Kada bi rasprava odmakla od vladike Maksima, vešto ju je vraćao mitropolit Porfirije.

Ipak, celim prolećnim zasedanjem provejava pitanje Kosova i Metohije. Danas je Sabor SPC izašao sa saopštenjem u kome je pratično ponovio svoj originalni stav – nema podele, razgraničenja, niti nezavinosti Kosova i Metohije.

Međutim, tokom jučerašnjeg dana bilo je neizvesno da li će SPC ponoviti svoj višedecenijski stav – ni nezavisnost, ni podela, a tako ni razgraničenje, ili će doći do revizije i ublažavanja stava. Ono što je činjenica, to je da šta god Sabor da odluči – to mora biti jedinstveno.

Prema saznanjima “Blica”, deo vladika je predložio Nacrt odluke o KiM u kom se apostrofira dosadašnji stav SPC koji je ponovljen i na poslednja dva Sabora. Prema poslednjim informacijama, pojedine vladike pokušavaju da izdejstvuju da SPC ne pominje da je protiv razgraničenja, da se izmeni ponuđeni nacrt tako što bi bio ublažen.

Prilikom susreta predsednika Vučića sa vladikama, samo je episkop bački Irinej izlagao moguće rešenje kosovskog pitanja koje se razlikuje od stava Crkve. Prema ovom vladici, rešenje je “interno razgraničenje na etničkoj osnovi”. Kosovo ostaje u okviru Srbije, ali tamo gde su Srbi većina upravljaće Srbi, a tamo gde su Albanci većina upravljaće Albanci. Problem je što većina Srba živi u većinski albanskim sredinama, gde se nalaze i najvredniji hramovi, ali i što se EU protivi etničkim granicama. Da li je i na koji način na Sabor uticao razgovor sa predsednikom biće jasno kada se objavi konačan stav Sabora.

Izvor: Blic