Sport

OVO JE ZVEZDINA RAČUNICA DO LŠ: Može Škendija, Ajks, Dinamo Zagreb

Pratili su zvezdaši ovog proleća rasplet šampionske trke u Poljkoj i Rumuniji sa većim žarom nego da je u pitanju završnica Lige šampiona. I na kraju su dočekali željene titule Pjasta i Kluža. Crvena zvezda se zahvaljujući tim titulama za dlaku plasirala u grupu klubova koji su projektovani kao nosioci u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. A to je mnogo, mnogo bitna stvar…

Posle minulog vikenda je manje-više sve poznato što se tiče spiska i rasporeda učesnika kvalifikacija za Ligu šampiona. Zvezda zna imena skoro svih mogućih protivnika. Pod pretpostavkom da Ludogorec osvoji titulu u Bugarskoj, ovako bi izgledao spisak učenika prvog kola kvalifikacija.

POVLAŠĆENI: Seltik (Škotska), BATE Borisov (Belorusija), Astana (Kazahstan), Karabag (Azerbejdžan), Maribor (Slovenija), Crvena zvezda (Srbija), Šerif (Moldavija), Rozenborg (Norveška), Helsinki (Finski), Dandalk (Republika Irska), Didelanž (Luksemburg), Škendija (Makedonija), TNS (Vels), Slovan (Slovačka), AIK (Švedska), Ludogorec (Bugarska)*

NEPOVLAŠĆENI: Ferencvaroš (Mađarska), Kalju Nome (Estonija), Valur (Island), Linfild (Severna Irska), HB Torshavn (Farska Ostrva), Saburtalo (Gruzija), Riga (Letonija), Sarajevo (BiH), Kluž (Rumunija), Pjast (Poljska), Sutjeska (Crna Gora), Valeta (Malta), Partizani (Albanija), Suduva (Litvanija), prvak Jermenije, pobednik pretkvalifikacija u kojim učestvuju šampioni Gibraltara, Andore, San Marina i Kosova.

* Pretpostavka da će Ludogorec biti prvak

Na prvi pogled je jasno da najopasniju prepreku za crveno-bele pretpostavljaju klubovi koji su joj i doneli status nosioca u drugom kolu:

oKluž i Pjast. Zbog slabih klupskih koeficijenata nisu među nosiocima, ali čim su uzeli titule u Poljskoj i Rumuniji, to ih čini protivnicima za izbegavanje. Naravno, Zvezda bi i protiv njih bila favorit, ali lepše je započeti evropsku avanturu protiv nekih lakših protivnika poput Farana, Maltežana ili Estonaca i postepeno bildovati formu i samopouzdanje uz lakše osvajanje bodova za UEFA koecifijente. Iz političkih razloga bi valjalo da ne dođe ni do duela sa šampionima Albanije, Bosne i Hercegovine, pa i Crne Gore. Među protivnicima koji mogu da budu nagazna mina je mađarski Ferencvaroš. Ostali bi trebalo da budu plitak potok za crveno-bele na putu do drugog kola.

A u drugom kolu je već ozbiljno. Iako je Zvezda na papiru favorit protiv većine potencijalnih rivala, lakih protivnika nema i potrebna je maksimalna pažnja i koncentracija. Primeri APOEL-a i Legije od prošlog leta su najbolja opomena crveno-belima. Uz onu ranije pretpostavku da Ludogorec osvojiti titulu u Bugarskoj, siguran potencijalni protivnik Crvene zvezde je Makabi iz Tel Aviva koji se uključuje od drugog kola, ali nema klupski koeficijent da bi bio među nosiocima. Ostali mogući rivali su moldavski Šerif, norveški Rozenborg, finski Helsinki, irski Dandalk, luksemburški Didelanž, makedonska Škendija, velški TNS, slovački Slovan i švedski AIK. Naravno, moguće je da njih izbaci neko od nenosilaca iz prvog kola, pa da i to budu Zvezdini mogući protivnici.

DRUGO KOLO

POVLAŠČENI: APOEL (Kipar), Seltik (Škotska), Dinamo Zagreb (Hrvatska)**, Kopenhagen (Danska)**, BATE Borisov (Belorusija), Astana (Kazahstan), Karabag (Azerbejdžan), Maribor (Slovenija), Crvena zvezda (Srbija), Ludogorec (Bugarska)*

NEPOVLAŠĆENI: Makabi Tel Aviv (Izrael)**, Šerif (Moldavija), Rozenborg (Norveška), Helsinki (Finski), Dandalk (Republika Irska), Didelanž (Luksemburg), Škendija (Severna Makedonija), TNS (Vels), Slovan (Slovačka), AIK (Švedska).

* *Uključuju se ditrektno u drugom kolu

Ako ne bude iznenađenja, srpski šampion može da naleti ne neke prilično nezgodne rivale. Makabi, Rozenborg, AIK i Slovan deluju kao potencijalno najteži. Dandalk, TNS i Didelanž kao najlakši. Škendiju bi valjalo izbeći zbog moguće naelektrisane atmosfere, a Helsinki i Šerif su neatraktivni protivnici koji mogu da budu kost u grlu.

Pod uslovom da Crvena zvezda bude igrala kao u prethodne dve godine, biće favorit u drugom kolu protiv bilo kojeg od pomenutih rivala. Protiv nekih izraziti, a protiv nekih tek blagi. Ipak, promenila su se vremena kada je Zvezda bila objektivno slabiji tim od većine rivala u drugom kolu. Dve dobre sezone u evropskom fudbalu su vratile ugled i rejting nekadašnjem prvaku Evrope da makar u drugom kolu ne treba strepi.

A drugo kolo je možda i ključno. Plasman u Ligu šamnpiona će opet biti san, ali plasman u Ligu Evrope opet ostaje kao neki realan domet. Sa prolsakom drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, Zvezda bi na dohvat ruke imala plasman u Ligu Evrope. Ukoliko prođe prva dva kola, pa eventualno ispadne u trećem, Zvezda bi igrala plej-of za Ligu Evrope u kojem bi bila nosilac. A potencijalni rivali su slični kao u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampioma.

Ipak, dok Liga Evrope bude alternativa, Zvezda će juriti Ligu šampiona. Da bi opet ušla u elitu, moraće da posle dva kola u kojima je nosilac da prođe dva kola u kojima nije nosilac.

Najteža moguća prepreka u trećem kolu je Ajaks koji se tu direktno uključuje. Ostali mogući rivali su Seltik, BATE, Kopenhagen, Dinamo Zagreb i Astana. Ako svi dođu do trećeg kola. Isti rivali čekaju Zvezdu i u četvrtom kolu, odnosno plej-ofu ako dođu do te runde. Astana i BATE Borisov deluju kao protivnici kojima bi se Zvezda najviše obradovala.

Ali biće tu i iznenađenje, a spisak rivala će sigurno izgledati drugačije, neće svi preživeti do trećeg ili četvrtog kola. Zvezda za poečtak treba da se foksusira na prva dva kola u kojima će biti nosilac i favorit. I da se nada da do kraja neće naletiti baš na Ajaks.

mozzartsport.com