Beograd

OPKOLJENE DIVLJE SVINJE U BEOGRADU: Nekoliko dana velike panike

„Horde“ divljih svinja „harale“ su prethodnih dana glavnim gradom. Šalu na stranu, ali nikome ne bi bilo svejedno da se nađe oči u oči sa veprom. U potrazi za hranom i staništem stigle su „čak“ do centra grada, do Obiličevog venca gde se juče ujutru dogodio incident. Uplašena svinja pala je sa šestog nivoa garaže i stradala, a nešto kasnije mladunče je ušetalo u jedan restoran na Novom Beogradu u kom je bila samo čistačica. Ulazna vrata su bila otvorena, pa je prase rešilo da istraži o čemu se radi.

Na celom Velikom ratnom ostrvu ima 35 divljih svinja, a pošto vodostaj reka opada, one će se i same vratiti u svoje prirodno stanište, čim voda opadne za tri, četiri dana, rekao je u jutarnjem programu TV Prva, Budimir Grubić, direktor „Veterine Beograd“. Na navode da su prethodnog dana lovci navodno ubijali divlje svinje jer su Beograđani čuli pucnje, Grubić je objasnio da su korišćeni lažni meci tokom opkoljavanja kod Ušća kojima su divlje životinje samo plašene, da bi se lakše uhvatile.

– Sve jedinke koje su uhvaćene su trenutno u Bojčinskoj šumi – rekao je lovac Nikola Vojinović. On je objasnio da je vepar, pogotovo kada je uplašen, veoma opasan i da ima zube ostre poput noža. Reč je o noćnoj životinji koja ima veoma specifičan, neprijatan miris. On je upozorio građane koji šetaju kućne ljubimce, pogotovo one manje, da obrate pažnju ako pas laje na neki žbun. Ljubimci mogu da ih osete na još većoj udaljenosti.

– Divlje svinje imaju jako dobro čulo sluha i mirisa – napomenuo je Vojinović.

On je dodao da se nikad ne zna kako bi jedna jedinka mogla da reaguje. On je svima koji se nađu „oči u oči“ sa ovom divljom životinjom preporučio da odmah pozovu „Veterinu Beograd“ i da životinji ne prilaze.

Kako je ispričao Grubić, tokom jučerašnjeg dana, dvadesetorica zaposlenih u „Veterini“ jurila su prasence zalutalo na Novom Beogradu, teško ne više od 10 kilograma, koje je trčalo brzinom od bar 30 km/h. I jedva su ga uhvatili. On je naglasio da, osim veprova, mogu da budu izuzetno opasne i krmače sa prasićima. On je rekao da se „tu negde“ kriju još možda dve, tri divlje svinje, ali on ne očekuje da će biti više problema.

Broj „Veterine Beograd“ na koji ih možete pozvati u slučaju da „naletite“ na divlju životinju je: 011/276-43-66.

(Telegraf.rs)

Foto: Google Street View/13smok from Pixabay