Srbija

DAČIĆ IZDAO OZBILJNO UPOZORENJE: Sprema se nova žestoka akcija na Kosmetu

Prema rečima ministra spoljnih poslova, sledeća akcija Albanaca biće pokušaj nasilnog upada i osvajanja rudnika Trepča.

– Postoje obaveštajna saznanja da prištinska strana namerava da sprovede unilateralne akcije, koje bi mogle da izazovu destabilizaciju na severu Kosova. Jedna od tih akcija bila je ova navodno policijska, u kojoj je upotrebljeno više od 70 borbenih vozila i tokom koje je primenjena sila prema Srbima, ali i prema službeniku Unmika iz Rusije… Sledeći cilj jeste napad na Trepču odnosno osvajanje Trepče. Oni planiraju i podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom severa Kosova i Metohije. Postoje takva, veoma ozbiljna saznanja i mi smo to podelili za zapadnim partnerima. Oni sve to znaju i nadam se da će obuzdati neke ljude u Prištini… – naveo je Dačić u intervjuu za Glas Amerike (VOA) neposredno nakon završetka sednice SB UN.

Dačić je naveo da je svetske diplomate upozorio da Kfor mora da obezbedi mir i bezbednost za sve žitelje Kosova, posebno za nealbansko stanovništvo ili će, u suprotnom, Srbija biti primorana da se umeša.

– To je veliki izazov i zato sam upozorio Kfor, jer je njihov zadatak da štite sve građane, bez obzira na to da li su Srbi ili Albanci, i da spreče napade na sever Kosova. Ukoliko to Kfor ne uradi, dolazimo u veliki rizik za destabilizaciju čitavog regiona. Mi zaista ne bismo voleli da dođemo u situaciju da Kfor ne želi da ispuni ono što mora… Onda bi Srbija morala da zaštiti svoj narod. To nas sve vodi dalje i dalje u eskalaciju problema. Zato mislim i nadamo se da do toga uopšte neće doći i stalno upozoravamo da takve ambicije Prištine moraju da se kontrolišu i da se spreče ti planovi kako ne bi došlo do novog zaoštravanja u regionu. Nama ne odgovara zaoštravanje, mi želimo nastavak dijaloga i dolazak do rešenja – podvukao je Dačić i istakao da su zapadne diplomate s velikom pažnjom primile njegova upozorenja. On je naveo da je istaknuta potreba da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu i da se nastavi dijalog, te da je neophodno ukinuti takse.