Svet

MILO ZABRANIO LITURGIJU NA IVANJDAN: Policija se skupila ispred Hrama

Uprava policije zabranila je Mitropoliji crnogorsko primorskoj da liturgiju povodom Ivanjdana, koji se obeležava u nedelju 7. jula, održi u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Ulcinja jer je to zaštićeni lokalitet, objavili su podgorički mediji.

Pobjeda piše da će se liturgija kao i prošle godine, održati nekoliko desetina metara dalje. I Vijesti navode da će praznik biti obeležen, dok su iz ulcinjske parohije saopštili da još ne znaju gde.

Policija je okupljanje unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, zabranila na zahtev lokalne vlasti, koja je pre nekoliko dana jednoglasno osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko primorske.

Pojedinačno najjača albanska partija Forca, pozvala je u petak na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namere SPC “da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom”.

Prema najavama, policija će obezbeđivati liturgiju u nedelju, gde god se ona održala.

Uprava policije je prošle godine takođe zabranila liturgiju SPC na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču jer skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su saopštili, stav Ministarstva kulture da je reč o kulturnom i arheološkom lokalitetu.

Mitropolit Amfilohije je sa sveštenstvom ipak liturgiju održao nedaleko od ostataka crkve. Tada je iz Mitropolije crnogorsko-primorske istaknuto kako je taj događaj, “bez ikakve potrebe, privukao pažnju javnosti, te, nažalost, opet, u delu medija, prikazao Mitropoliju crnogorsko-primorsku kao nekog navodnog uzurpatora i provokatora”.

Izvor: beta.rs