Magazin

POMOLITE SE BLAGOJ MARIJI: Za napredak i svako dobro

A kada Gospod vaskrse, ona Ga je dva puta videla: jednom sama ona, a drugi put sa ostalim ženama Mironosicama. Putovala u Rim, izašla pred ćesara Tiberija, i predajući mu jajce crveno obojeno, pozdravila ga rečima: Hristos voskrese!

U isto vreme optužila ćesaru Pilata za njegovu nepravednu osudu Gospoda Isusa. Njenu tužbu ćesar je primio, i Pilata premestio iz Jerusalima u Galiju, gde je ovaj nepravedni sudija u nemilosti carskoj i u teškoj bolesti skončao. Po tom vratila se iz Rima u Efes ka Svetom Jovanu Bogoslovu, kome je pomagala u delu propovedanja Jevanđelja.

Pomolite se ovoj divnoj svetiteljki koju Hristos isceli i učini zdravom.

MOLITVA BLAGOJ MARIJI

O , sveta mironosice i svehvalna ravnoapostolna Hristova učenice, Magdalino Marijo, i u skrušenju srca naših ti se molimo, i usrdno ti pritičemo mi grešni i nedostojni, jer si verna i moćna za nas posrednica pred Bogom. Ti si u životu svome podnosila strašno mučenje demona, no blagodaću Hristovom, javno si ih se oslobodila, i nas, molitvama tvojim, od besovskih zamki izbavi, da neprestano za vreme svog života našeg, rečju, mišlju i tajnim pomislima srca naših, verno poslužimo, kao što smo i obećali, Jedinom Svetom Vladici Bogu.

Ti si više od svih zemnih blaga zavolela Preslatkog Gospoda Isusa i radi Njega si svim životom svojim sledovala Božanstvenom učenju Njegovom i blagodaću nisi samo svoju dušu hranila nego i mnoštvo ljudi si od tame mnogobožja ka Hristovoj čudesnoj svetlosti privodila. Sa verom te molimo, isprosi nam od Hrista Boga prosvećujuću i osvećujuću blagodat, da njom osenjeni uzrastamo u veri, i blagočešću u podvigu ljubavi i samoutvrđenju, da se nelenjosno potrudimo da služimo bližnjima u njihovim nevoljama duševnim i telesnim, sećajući se primera tvog čovekoljublja. Ti si , sveta Marijo, bodrena blagodaću Božijom, proživela žitije na zemlji i mirno si otišla u nebeske obitelji. Moli Hrista Spasa, da nas molitvama tvojim udostoji da ne spotičući se svršimo stranstvovanje naše u ovoj dolini plača, i u miru i pokajanju skončamo život naš, i u svetosti poživimo na zemlji, i da se udostojimo večnog blaženog života na nebesima i tamo sa tobom i svima svetima zajedno proslavimo Nerazdeljnu Trojicu, opevajući Jedino Božanstvo Oca i Sina i Duha svetoga u vekove vekova. Amin.