Srbija

ŠTA BI BAŠ VEČERAS TREBALO URADITI: Krenite odmah za mir i spokoj

Gospojinski post je najkraći od četiri velika godišnja posta i traje 15 dana, od 1/14. avgusta do 28/15. avgusta.

Post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela. Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje. Stvarni post koji obuhvata i telesni i duhovni aspekat, privodi čoveka smirenju.

Upamtite jednu stvar, nemojte da mislite samo da li ste postili na vodi ili ne? To je potpuno nebitno na spram stvari koje treba da poštujete. Bog je ljubav, šta vredi čoveku da ništa ne jede, a da se hrani lošim stvarima, da ljudima oko sebe pravi probleme, da stalno pridikuje, poučava, a da sebe ne vidi.

Pametan čovek nikoga ne podučava nego svedoči svojim primerom. Pomolite se majci Božijoj, neka vam ona bude zaštitinik, blago onome koga čuva Bogorodica.

U to ime pravilno postite, ako neko u kući ne posti. Pa ne mora, nemojte ga terati na silu. Čekajte njegovu želju, da se probudi gledjaući vas, a ne da gledajući vas još više sve to zamrzi.

Ako ste zakasnili i niste krenuli danas, krenite od večeras od ovog momenta.  Oprostite svima, da vama bude oprošteno.

Izvor: beogradskiportal.rs