Srbija

PRIŠTINA KUCA NA VRATA SRBIJE: Šta znači to što je Srpska lista uzela 6%

Kurti je izjavio da od danas počinje da radi na stvaranju nove Vlade sa njim kao premijerom.

„Mi smo naporno radili, dugo smo bili angažovani, ali sve se isplati, jer svaka žrtva vredi za naše voljene građane. Smatrali smo to svojom obavezom i mi ćemo vratiti zemlju na pravi put“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da večeras slave, a da će se u ponedeljak „obavezati na stvaranje Vlade“.

„Uspostavićemo kontakt sa Demokratskim savezom Kosova kako bismo krunisali promene. Kada opozicija postane vlada, onda se promena kruniše. U međuvremenu se promena dogodila našom pobedom“, rekao je Kurti.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, rekao je da će kao premijer preuzeti odgovornosti koje mu pripadaju po Ustavu, a da pod njegovim vođstvom neće biti pitanje šta Kosovo daje Srbiji u zamenu za priznanje, već dug koji Srbija ima prema Kosovu.

Priština mora da kuca na vrata Srbije?

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da će Priština morati da kuca na vrata Srpske liste, ako želi da ima legitimno formirane institucije.

„Čeka nas težak period borbe da dijalog bude vođen na zdravim osnovama i ne onako kako pojedini separatistički lideri u Prištini misle, a to je da Srbija bude naterana da da sve a da ne dobije ništa, taj film neće gledati, mogu samo da ga sanjaju naročito sada kad imamo monolitni, jedinstven srpski blok“, dodao je Đurić.

Govoreći o pregovorima, on je rekao da su okolnosti i dalje teške, i da ne treba da „ludujemo od sreće“, ali da je izborni rezultat Srpske liste veoma značajan i olakšava pregovaračku poziciju Beograda.

Oglasio se i Vučić posle pobede

„Posle više nedelja svakovrsnih pritiska na srpski narodna na KiM želim da obavestim sve građane Srbije su uhapšeni članovi Srpske liste u bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici, nećete verovati iz kog razloga. Jer su dozvolili da se glasa sa srpskim ličnim kartama iako su uredno sa sobom doneli sa zahtevima za izdavanje sa kosovskim dokumentima.“

„Ovo mi je jedna od najdražih pobeda, jer je u najtežim uslovima. Srpska lista odnela je najveću pobedu u istoriji“, rekao je Vučić.

On je rekao da je Srpska lista na parlamentarnim izborima ostvarila najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji sa 98,07 odsto glasova i osvojila svih 10 mandata u parlamentu u Prištini.

Vučić je na vanrednoj pres konferenciji rekao da je to poruka Srba sa Kosova i Metohije da su čvrsti, jaki i da će umeti da brane svoje interese na KiM.

On je zahvalio Srbima na KiM što su pokazali ogromnu zrelost, i uprkos pritiscima pokazail da mogu da budu jedinstveni.

„Ovo je 10:0, osim ako iz svemira ne dođu neki glasovi“, rekao je Vučić na vanrednoj pres konferenciji. On je preneo da je na 100 odsto obradjenog materijala u Severnoj Mitrovici Srpska lista osvojila 7.118 glasova, SLS 34, lista Rade Trajković i Nenada Rašića 51, a lista koju je predvodio Aleksandar Jablanović 55.

„Srpska lista je osvojila 98,07 odsto srpskih glasova“, rekao je Vučić i istakao da su i za njega samog to neočekivani izborni rezultati.

Haradinaj priznao poraz

„Alijansa ima porast, ali teško je dati tačan rezultat“, rekao je Haradinaj.

Prema trenutnim prognozama njegova Alijansa je na oko 10 odsto glasova.

Izvor: Tanjug