Srbija

DETALJI NOTE BRAĆE IZ GANE: Srbi izvinite bilo je preuranjeno

Vest koju je jutros saopstio ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, da je Republika Gana 16. država koja je povukla priznanje tzv. Kosova, predstavlja diplomatsku pobedu Srbije, poručio je on.

Albanci sa KiM u više navrata demantovali su da postoje povlačenja priznanja, ali zvaničnici Srbije su predstavljanjem dokumenata zemalja koje su povukle priznanje demantovali političke predstavnike Albanaca iz južne srpske pokrajine.

Međutim, u dokumentu o odluci Gane da povuče priznanje tzv. Kosova, koji je stigao u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, ova odluka je zvanično potvrđena i navedeni su razlozi za to.

– Ministarstvo spoljnih poslova i regionalnih integracija Republike Gane izražava svoje poštovanje Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i ima čast da saopšti sledeće:

Vlada Republike Gane odlučila je da povuče priznanje tzv. Kosova kao nezavisne države. Ova odluka je doneta iz sledećih razloga:

Gana je 2012. godine odlučila da prizna (tzv) Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, nakon čega je usledilo uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje. Pomenuto priznanje predstavljalo je kršenje Helsinškog dogovora, a takođe fundamentalno kršenje Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti UN.

Ispostavilo se da je odluka da se prizna (tzv.) Kosovo bila preuranjena uz odabir stava 10. rezolucije 1244 SB UN (1999) koja ovlašćuje Generalnog sekretara da „uspostavi međunarodno prisustvo na Kosovu da bi bila obezbeđena privremena administracija za Kosovo pod kojom ljudi Kosova mogu da uživaju značajnu autonomiju u okviru Savezne Republike Jugoslavije i koja će da obezbedi prelaznu administraciju dok uspostavlja i nadgleda razvoj privremenih institucija samouprave da bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova.

Vlada Gane uzela je u obzir postojeći dijalog čiji je cilj rešavanje ovog pitanja, proizilazećeg iz težnje (tzv.) Kosova da bude priznato kao nezavisna i suverena država, te podržava tekući proces radi okončenje problema – navodi se u noti.

Izvor: Srbija Danas