Magazin

NEMOJTE ZABORAVITI DANAS: Činiti za svako dobro i blagoslov

Za blagoslov kuće i svako dobro sveti Oci su govorili, posti i moli se, pričesti se i donesi taj blagoslov u svoj dom. Podeli ga sa svojim ukućanima. Postite ovu nedelju, ako ne možete ceo post bar jednu nedelju. 

Drskost u obraćanju je bestidnost, i ona daleko izgoni strah Božji, kao dim koji koristimo da bismo isterali pčele od košnice.

– Starče, kako da se klonim drskosti?

– Smatraj sebe manjom od svih. Za to je potrebno mnogo smirenja. Kao najmlađa, treba da prema svim svojim sestrama gajiš poštovanje i čestvovanje. Svoju pomisao treba da izlažeš smireno, ne pokazujući se kao neko ko sve zna. Tada će te Bog obdariti blagodaću i napredovaćeš.

Za poslušnika je drskost njegov najveći neprijatelj, jer to izgoni blagočešće. Obično za drskošću sledi buntovništvo, a potom sledi neosetljivost i ravnodušnost, u početku prema malim gresima, na koje se čovek, malo po malo, navikava i na njih počinje da gleda kao na nešto prirodno (= normalno). Ali, u dubini duše nema spokojstva i umesto njega ostaje samo teskoba.

Čovek čak ne može ni da razume šta mu je, jer mu je srce spolja zaprljano (=ublatnjavljeno) pa ne oseća koliko je tvrdovrat.

– U kakvom su, starče, odnosu prostodušnost i drskost?

– Jedna je stvar prostodušnost a druga drskost. Prostodušnost u sebi ima i blagočešća i nečeg detinjeg. Drskost je bezobzirnost.
I u neposrednosti mnogo puta ima bestidnosti. U neposrednosti i u prostodušnosti mnogo puta se, ukoliko čovek ne pazi, krije mnogo bestidnosti. Kaže neko: „Ja sam po, karakteru neposredan“, ili, ,“ja sam jednostavan“ i onda govori bestidno, a da to i ne shvata. Međutim, drugo je prostodušnost a drugo je bestidnost.

Svetosavlje