Sport

REŠENJE ZA OLIMPIJAKOS: Tandem Marin i Ivanić

Možda je tačno da je vezni red suviše mekan sa njima, ali druge varijante nisu dale potpuni efekat

Marko Marin i Mirko Ivanić u isto vreme na terenu od starta – nije šala! Tek drugi put u Super ligi ove sezone, a prvi od 21. avgusta i utakmice sa Jang bojsom u Bernu njih dvojica su počeli meč u Zvezdinom timu.

Nije to loše izgledalo, pogotovo u drugom poluvremenu, kad su obojica zaslužili da se nađu među strelcima.

Vladan Milojević je opciju o njihovoj saradnji odbacio u većem delu letnjeg i jesenjeg perioda, ali mogao bi da tu varijantu iskoristi kao džoker u mečevima čiji će ishod kreirati raspoloženje na zimskoj pauzi i direktno odrediti da li će najtrofejniji srpski klub u proleće ulaziti sa kapitalnom prednošću i biti učesnik šesnaestine finala Lige Evrope.

Isprobao je Milojević mnogo varijanti u veznom redu tokom pet kola Lige šampiona, ali nijednom se nije opredelio da u isto vreme na terenu ima dva najbolja tehničara u ekipi.

Procena je bila da se Ivanić ne uklapa u viziju sa neprikosnovenim kapitenom kao glavnim kreatorom, a svemu je kumovala i nesumnjivo slabija forma igrača.

Mirko je u grupnoj fazi tek sada protiv Bajerna zabeležio debi. Odigrao je poslednjih 15 minuta, zamenio NJegoša Petrovića, ispostavilo se uputio i jedini šut u okvir ka Manuelu Nojeru.

Teško da je baš taj detalj uticao da Milojević uvrsti Ivanića među startere, pre će biti da je na snazi potraga šefa struke za najboljom varijantom u veznom redu.

Kako god da je sastavljao u dosadašnjem delu sezone nije bilo idealno. Kanjas se ispostavio kao promašaj, Vulić imao povremene uspone, Jovančić ne igra kao prošle sezone, mladi Petrović se tek privikava da nosi najveći pritisak…

Ivanić bi mogao da postane ozbiljna opcija za presudni atinski meč, ali ne očekuje se da Crvena zvezda u utakmici na kojoj joj odgovara bod zaigra u formaciji kao protiv Voždovca: 4-1-4-1.

U varijanti 4-2-3-1, međutim, ne mora da drugi zadnji vezni da bude orijentisan samo na odbranu, nego i na kreaciju, kao što je u prošloj sezoni radio Nenad Krstičić.

Ne bi trebalo očekivati da vezni red bude u istom sastavu kao protiv Bajerna , pokazalo se da Petrović i Kanjas nisu idealan tandem.

Bez obzira što ima veliko iskustvo igranja u Grčkoj kao član PAOK-a, male su šanse da bude prva opcija 11. decembra kad se bude vodila odlučujuća bitka za proleće u Evropi na Karaiskakis stadionu.

Do gostovanja u Atini su još dve prvenstvene utakmice, a za Ivanića je najbitnije da je napravio pomak u odnosu na period kad je bio bezličan na terenu kad je retko dobijao šanse.

Kandidovao se da u finišu jeseni potisne u zaborav sve loše što ga je pratilo i pokuša da se isplati Crvenoj zvezdi.

Na utakmici sa Voždovcem, Ivanić je dobro funkcionisao pozicioniran pored Marina.

Ubrzo posle gola kapitena mogao je i on da zatrese mrežu, ali je pogodio prečku, uz odličnu odbranu Ilića. Kad se sve sabere, ostavio je pozitivan utisak i napravio pomak posle nekoliko teških meseci…

Žurnal