Srbija

ZVEZDA NIJE SMELA DA ODE U CG: Čović se oglasio i sve rekao

“Čim se smo čulo za ova poslednja dešavanja stupili smo u kontakt sa našim bezbednosnim organima. To nije samo ovaj put, nego svaki dan. Ne da bi se mi pokrivali državom. Stupili smo u kontakt i sa predsednikom ABA lige, gospodinom Domagojem. Još 28. decembra smo poslali dopis navodeći određene rizike. Tad su bile i prve bezbednosne procene. Ne mogu celu da vam otkrijem, ali evo delova: Da se ne može iskljućiti mogućnost eventulanog incidenata na nacionalnoj osnovi usmerenih protiv igrača Crvene zvezde. Takođe, meta protivničkih navijača mogu biti simpatizeri Zvezde.

“Nismo želeli da putujemo juče, jer nismo hteli da dižemo atmosferu. Budućnost nam je poslala dopis, obavestili su nas da će u dvorani biti 7.500 gledalaca. Da će svi biti evidentirani, da bilo ko šta napravi, da će snositi ličnu odgovornost. Pa sad procenite sami šta to znači. Nijedna karta nije bila obezbeđenja za Zvezdinog navijača.ABA liga nije odgovorila na dopis od 19.55, 28. decembra je poslat. Jutros u 00.34 je direktor Crvene zvezde zatražio da dobije odgovor predsedništva na prethodni dopis. Ni na to nismo dobili nikakav odgovor. Mi ni do sad nismo dobili nikakav odgovor”

ČOVIĆ: GLAVA VREDI VIŠE OD SVAKE UTAKMICE

“Pošto sinoć nismo otputovali, zatražili smo novu bezbednosnu procenu i u 09.51 je poslali i direktoru ABA lige. Tamo se piše: „Zbog svega navedenog, mišljenja smo da gostovanje Zvezde u Podgorici predstavlja realna bezbednosni rizik“Nama nije naređeno da ne idemo. Ostavljeno nam je da mi sami procenimo. Niko nije ulazio u avion, te priče su spinovanje i netačne. I sad sa ovakvim konstatacijamam treba mi da preuzmemo rizik? Nismo to želeli. Jedna razbijena glava vredi mnogo više od bilo kakvih utakmica”

ČOVIĆ: SAČUVAJ ME BOŽE OD OSETLJIVOSTI MALOG…

“Imam običaj da kažem: Sačuvaj me Bože od arogancije velikog, od čega mi bežimo, i od osetljivosti malog.

ČOVIĆ. NIKO NAM NIJE ZABRANIO

“Još jednom, niko nam nije zabranio, to je preporuka na osnovu bezbednosnih procena, ali i na osnovu saopštenja KK Budućnost koje kaže: Zbog potencijalnih rizika organizacija ove utakmice zahteva posebne mere obezbeđenja. To se zna šta radi”.

ČOVIĆ: NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ, RAZLIČITE PROCENE…

“Predsedništvo ABA lige ništa nije odgovaralo. U usmenom razgovoru nije želelo da preuzme nikakv rizik. To mogu da razumem donekle. Nesvakidašnji slučaj ipak, imamo različite procene sa dve strane. A i to garantovanje bezbednosti smo dobili oko 12.30. I Iskreno vam kažem da mi u to ne možemo da verujemo, iako znam da bi Budućnost učinila sve da utakmica prođe u nekom regularnom toku. Ali to ne zavisi ni od Budućnosti. Da je obrnuta situacija, da se ne dao Bog nešto dešava u Beogradu, to bismo završili za sat vremena. To je sasvim normalno ako ne želite da od te utakmica pravite performans”

SUNTURLIĆ: NIJE BILA LAKA ODLUKA

“Verujte, i da se ponovi, mislim da bi svaki put reagovali isto. Životi su ipak najvažniji. Nije bila laka odluka, ali budite objektivni u pisanju. Jer je vrlo važno da ostanemo u domenu sporta”.

SUNTURLIĆ: NAŠ PREDLOG JE 24. FEBRUAR

“Nama ni u kom slučaju nije odgovaralo da odemo tamo i pokažemo da smo bolji. U Evroligi se suprotstavljamo mnogo jačim rivalima nego u regionu, kako onda da nam predstavlja problem da izađemo na teren u Podgorici? Naš predlog da se utakmica odloži 24. februar kao idealan datum. Ni to nije bio fiksan datum. Samo je važno da osluškujemo situaciju koja se iz dana u dana pogoršava u tom delu. Možemo samo da poručimo i upravi ABA lige i Budućnosti da bi najbolje bilo da se utakmica ipak odigra, jer bi sve drugo bilo ugrožavanje same lige, a mislim da to ne smemo da dozvolimo”

SUNTURLIĆ: KAD MOGU REAL I BARSA…

“Bili smo u kontaktu sa kolegama u Podgorici, pokušali smo da im na normalan način, ljudski da im objasnimo koliko je važno da u ovom trenutku razmišljamo pragmatično, van forme. Ako to mogu Real i Barselona onda možemo u ovom našem mikrosvetu i mi”

SUNTURLIĆ: DA ODVOJIMO POLITIKU I SPORT

“Prvo da odvojimo dve stvari, sport i politiku. Mi smo KK, bavimo se košarkom. Najveći gubitnici su igrači i stručni štab, pa tek onda svi mi u klubu. S tim u vezi sa nemogućnošću da velikom rivalu na terenu pokažemo ko je bolji – to je jedna stvar koja nas boli. Pripremali smo se, bili spremni, ali informacije koje smo imali dovele su do toga da jije mogla da nam se garantuje bezbednost. A koliko god da naše kolege iz Budućnost sve najbolje organizujju u samoj dvorani, ne možemo da predvidimo šta će se dešavati ispred. A ipak su zdravlje i životi bitniji od košarke”.

ČOVIĆ: PRAVE SE NEPRINCIPIJALNE KOALICIJE

Nigde u propozicijama ne piše ovakav slučaj. Mogu da napišu da se gostujuća ekipa nije pojavila što bi bilo potpuno van zdravog razuma i što će dalje svedočiti o neprincipijalnim koalicijama koje se prave. Mi ovde možemo da budemo žrtva. Najzdraviji pristup je da ovaj, da sačuvamo i Zvezdu i Budućnost od jednog ovakvog događaja.

ČOVIĆ: NE MOŽEMO OVO DA TRPIMO, NE ŽELIMO DA UČESTVUJEMO U POLITICI

“Mnogo je Zvezda uložila u ovu ligu. I budite sigurni da nama nije cilj da rušimo ovu ligu. Ali ne možemo više ni da trpimo. Jedino je što nismo želeli da učestvujemo u političkim zbivanjima u Crnoj Gori. Stvarno ne znam zašto bi bio problem da se pomeri utakmica za sedam ili 10 dana? Čak se nismo ni vodili ranijim dešavanjima, osim što ne možemo da imao poverenje.

ČOVIĆ: ABA LIGA JE MORALA DA IZABERE DIREKTORA

“Da je ABA liga izabrala direktora i sportskog direktora, Predsedništvo ne bi ni moralo da reaguje. Ali kako još to nismo uradili, onda je moralo Predsedništvo”

ČOVIĆ: IMALI SMO DOJAVE ŠTA NAM SE SPREMA

“Zašto bi se svi zajedno upuštali u taj rizik? I Budćnost i mi? Ne znam kud će to ići. Iskreno želim da se sve to smiri, ali ne želim da Zvezda bude uključena u sve to. A imali smo raznorazne najave, sa obe strane, šta nam se sprema. Ako je cilj bio performans u 18 časova neka ga održe bez nas. Još jednom podvlačim, predsedništvo ABA lige nije donelo nikakvu odluku. Nego je to bila sekretarica Vanja”

ČOVIĆ: VELJOVIĆ, LAZOVIĆ, SIN AMAR…

“Još 15. aprila tražili od Ministarstva spoljnih poslova da pet naših policajaca krene na put u Podgoricu. Rečeno nam je da nema potrebe. A sećate se kako je sve bilo u redu. I sećate se da su učesnici tog linča bili upravo pripadnici policiji i Agenciji za nacionalnu bezbednost. Pored direktora policije Veljovića, bio je tu gospodin Lazović, koi je u međurvemenu napredovao i tukao navijača Crvene zvezde. Bio je gospodinGolubović, sin MUP-a Amar… Tu se ništa nije promenilo i kako da bilo ko od nas preduzme rizik?

ČOVIĆ: STAVITE SE U NAŠ POLOŽAJ

“Ako se stavite u naš položaj. Ovo su bezbedne procene jedne države u kojoj se dešavaju neki procesi koje ne bih želeo da komentarišem. A s druge strane imate procene naših organa, zasigurno ću da poverujem našim organima”.

SLUČAJ SEKRETARICE VANJE…

“Zašto je problem da se odložila utakmica? Kad smo to prosledili direktoru ABA lige, dobili smo u 12.45, ne odgovor Predsedništva, nego sekretarice Vanje koja često ima običaj da uzme ingerencije Predsedništva, ona nam je prosledila službeni dopis policije Crne Gore koja garantuje bezbednost Crvene zvezde. Pitali smo: Je l to odluka Predsedništva? Naravno, u ontaktu sa gospodinom Domagojem je rečeno da ona to ne može to da radi. Dobili smo i zvaničan dopis posle od crnogorske policije”