Svet

POLICIJA U CRNOJ GORI OTKAZUJE POSLUŠNOST MILU! Specijalci sa Kosova upadaju u Crnu Goru na Badnji dan

Oko 250 pripadnika ROSU – specijalne kosovske jedinice stoji na raspolaganju crnogorskim bezbednosnim organima na dan okupljanja u Podgorici koje je zakazano za sutra, nezvanično je saopštio izvor FOS-a iz diplomatskih krugova.

Razlog je navodno mogućnost otkazivanja poslušnosti u pojedinim redovima policije. Kontaktirano je više nezvaničnih izvora iz vrha Uprave policije (UP) ali niko od njih ovu informaciju nije ni potvrdio niti demantovao.

Ova specijalna jedinica korene vuče još iz 1999. godine kada je na Kosovu stigla Civilna policija UNMIK-a (CIVPOL), sa ciljem da obuči lokalne policijske snage. Već 2002. godine u Prištini je formirana preteča ROSU jedinica, tzv. Regionalna jedinica za ulični kriminal (RCSU). Nakon proglašene nezavisnosti, ime je promenjeno u Specijalna operativna jedinica (Njesia Speciale Operative – NJSO), koje se i danas koristi.

FOS je juče objavio informaciju da postoji grupa politički instruisanih huligana koji planiraju beogradski scenario u Podgorici zbog čega se očekuju veće mere obezbeđenja, saznaje fosmedia.me.

U međuvremenu se oglasila i Vlada Crne Gore koja negira ove informacije i mogućnost bilo kakve intervencije kosovske policije na teritoriji Crne Gore.

Srbija Danas