Svet

MILO PADA: Najveći njegov protivnik izašao iz zatvora

Marko Milačić predsednik Prave Crne Gore nakon današnjeg hapšenja drži konferenciju za novinare.

„Iz nedelje u nedelju je na litijama sve veći i veći broj ljudi“. Prema procenama je na ulicama Crne Gore 150 000 ljudi“, rekao je Milačić.

„Ja sam otišao u Beograd da bih objasnio situaciju, na poziv prijatelja, studenata Pravnog fakulteta da govorim na skupu podrške narodu u Crnoj Gori. Bio sam tamo i zbog intervjua, a sinoć sam se sreo i sa patrijarhom srpske pravoslavne crkve“.

„Jedinstvo, jedinstvo, jedinstvo“, to je najvažnije.

Moramo hitno da sednemo, svi zajedno, da pošaljemo ljudima poruku da smo organizovani. Moramo da imamo konstantne sastanke, to sam rekao patrijarhu, rekao sam mitropoliji, izjavio je Milačić tokom svog obraćanja.

Dakle, potrebno je jedinstvo na svim nivoma.

„To nije imovina Mila Đukanovića, Brana Mićunovića, to je i movina naše crkve i mi moramo da je branimo“

„Moramo da zaštitimo našu imovinu, našu crkvu i da na tome utemeljimo našu borbu i otimačinu crkvene imovine“, rekao je Milačić.

On je pokazao podignute krivične prijave protiv predsednika CG Mila Đukanovića.

„Podigli smo krivičnu prijavu jer je Đukanović počno dva krivična dela: Izazivanje nacionalne rasne i verske mržnje kao i izazivanje panke i nereda. Dakle, on je taj koji je u domenu krivčne odgovornosti.“

„Ja sam uhapšen 24 sata nakon te krivične prijave“, rekao je Milačić.

„Oni sada tvrde da zbog mog aktivizma dolazi do incidenata i tu dolazimo do klasične diktature. Da li ja treba da ćutim? Jer ja ne smem da kažem „bravo ljudi iz Berana, Nikšića, Župe… Ako to kažem, to je izazivanje panike. A potpuno je suprotno, nismo mi ti koji izazivaju nerede incidente i paniku. Da li smo mi doneli ovaj Zakon ili smo mi isprovocirani ovim Zakonom? Mi branimo svetinje, ne napadamo, Branimo ustav i državu Crnu Goru. Đukanović je taj koji širi paniku.“, ispričao je Milačić.

„Dakle, Đukanoviću, sram te bilo.“

On se osvrnuo na upotrebu trobojke koja je izazvala mnoge polemike.

„Upravo si ti sa tom trobojkom počeo svoju karijeru, a sada je krečiš. Ova trobojka koja je primarni simbol naših litija, postala je simbol mladalačke revolucije. Ova trobojka, je zvanična trobojka Knjaževine Crne Gore. Dakle, to je trobojka u čijim je bojama i naša narodna nošnja, Đukanoviću. Zaštićena je Zakonom o državnim simbolima“, objasni je Milačić.

„Svi nas napadaju samo nas Đukanović brani“, ironično je rekao Milačič i dodao:

„E pa, Đukanoviću, prevario si se“.

Milačić se zapitao zašto Milu Đukanoviću smeta trobojka.

„Zašto ti, Đukanoviću, smeta trobojka, a nama ne smeta državna?“, upitao je on.

„Ovoj zemlji je potreban mir i srabilnost. Mi smo ti, braćo i sestre, koji žele mir, a Đukanović danas i ovih dana i ovim hapšenjima ne želi mir“, rekao je.

Milačić je takođe rekao da smatra da Đukanović može, ali neće da smiri situaciju.

„Nije on neiskusan političar, nije on čovek koji ne ume da smiri situaciju, kao što je crkva i mitropolija zrelim pristupom relaksiraju. Ali Đukanović želi incidente i deli šlemove i gas maske. A možda i oružje neindentifikovanim ljudima. Raspoređuje na severu jedinice – dakle Đukanović želi nasilje, nestabilost. Očigledno shvata da nema odgovor na ovo što se dešava ovako mirno, tolerantno, dostojanstveno i veličanstvno“, rekao je i dodao:

„Treba da ga pobedimo našim mirom i da ga tako uznemirimo“.

Izvor: Tanjug