Srbija

MILO SATERAN U ĆOŠAK: Evo kakav je plan smislio

Foto: Ju Tjub

Predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Ðukanović je, povodom aktuelnih dešavanja u toj državi nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, najavio je da će narednih dana javnosti biti predočeno ko je, kako je rekao, zapravo taj ko se ovako brutalno obračunava sa Crnom Gorom.

Ðukanović, koji od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti obilazi stranačke odbore u gradovima i opštinama širom zemlje, sinoć je na sednici cetinjskog odbora DPS, poručio da su aktuelna dešavanja u Crnoj Gori sve manje pitanje Zakona o slobodi veroispovesti i imovine, već da se radi o još jednom od „povoda za atak na državu Crnu Goru“.

– Ovo je ona produžena borba protiv aveti velikodržavnih nacionalizama na Balkanu, koju smo gledali i živeli devedesetih godina, koju smo pobedili u tim devedesetim godinama, ali očigledno da je nismo sahranili, jer je ideologija velikodržavnih nacionalizama na Balkanu veoma jaka i utemeljena – naveo je Đukanović, čiji delovi govora su objavljeni na zvaničnom tviter nalogu stranke.

Naveo je da je Crna Gora živi dokaz da je multietnička demokratija moguća, čak i kada, kako je rekao, „svuda oko nas besne baš verski i nacionalni ratovi“.

– Zar nemamo mi to iskustvo iz devedesetih godina? Zar nismo mi ona država na prostoru Zapadnog Balkana, na prostoru eks Jugoslavije, na čijoj teritoriji nije bilo rata. Tad kad su se međusobno mrzeli, ubijali, proterivali, svuda oko nas, i kad smo mi zbrinjavali 120 hiljada izbeglica, raznih vera i nacija. Zar mi nismo dokaz da je moguće – zapitao je Ðukanović.

Izvor: srbija danas