Srbija

POČEO SASTANAK AMFILOHIJA I MARKOVIĆA: Ko je uz mitropolita, a ko uz premijera

Premijer Duško Marković i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastaće se danas, kako je saopšteno iz crnogorske Vlade, prvi put nakon stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti.

U kratkoj najavi se podseća da se sastanak organizuje na inicijativu premijera.

Kako prenose mediji, Marković i mitropolit Amfilohije neće razgovarati “u četiri oka”, već će državu predstavljati i potpredsednik Vlade i ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin, te ministri za ljudska i manjinska prava, spoljnih poslova i kulture Mehmed Zenka, Srđan Darmanović i Aleksandar Bogdanović.

U delegaciji Srpske pravoslavne crkve biće još tri episkopa, mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i dva člana pravnog saveta Mitropolije, Dragan Šoć i Vladimir Leposavić.

Premijer Marković uputio je mitropolitu Amfilohiju poziv za razgovor o Zakonu o slobodi veroispovesti, u kom je samo ponovio spremnost crnogorske Vlade da zajednički sagledaju najbolja rešenja za primenu članova 62 do 64 Zakona, ali ne i o povlačenju ovog zakona.

U odgovoru mitropolita Amfilohija rečeno je da je jedino rešenje da se “ukloni zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu” koje su kako je naglasio mitropolit Amfilohije i premijeru Markoviću i čitavoj javnosti dobro poznate.

Izvor: srbija danas