Svet

MILO IZVODI VOJSKU NA ULICU? Sledeći potez u borbi protiv litija

Deo pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) dobio je instrukcije od svojih starešina da bi u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije zbog protesta povodom spornog Zakona o slobodi veroispovesti, mogao biti angažovan kao pomoć policiji u očuvanju javnog reda i mira
Ovaj potez crnogorskog vojnog vrha izazvao je nezadovoljstvo pripadnika VCG, koji u tome vide pokušaj da oružane snage stave u službu politike i okrenu ih protiv sopstvenog naroda, pišu Večernje novosti.

Zebnju crnogorskih oficira i vojnika dodatno pojačavaju glasine o mogućem angažovanju policijskih snaga prijateljskih susednih zemalja, ali Hrvatska i Slovenija ovaj poziv navodno odbile.

List dodaje i da, uprkos negiranju crnogorskih vlasti da bi u slučaju pogoršanja situacije mogle da se uključe specijalne snage iz Prištine, i dalje zbog toga među pripadnicima VCG lebdi zebnja.

Podsetimo, pripadnicima VCG zabranjeno da učestvuju na litijama u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, koje je crnogorski režim proglasio političkim aktivnostima. Vojnici su tako stavljeni u klinč i između zakona o vojsci i svojih porodica i prijatelja koji učestvuju na skupovima.

Izvor: Tanjug, Novosti