Srbija

MILO OVO NIJE OČEKIVAO: Đukanovića izdaje najbliži čovek zbog vernika

Foto: Ju Tjub

Prema pouzdanim saznanjima krugova bliskih vrhu crnogorskog režima, koji su insistirali na anonimnosti, crnogorski premijer Duško Marković u poslednje vreme, kako na sednicama Vlade, tako i prilikom odvojenih sastanaka sa ministrima, nastoji da se distancira od svake rasprave o nakaradnom tzv. Zakonu o slobodi veroispovesti i njegovoj primeni, za razliku od pojedinih ministara, pre svih ministra pravde i potpredsednika Vlade Crne Gore Zorana Pažina, koji se zdušno bavi ovim pitanjem.

Naime, Marković, bez obzira na poziciju drugog čoveka u Crnoj Gori, ne može do kraja da prikrije likovanje zbog situacije u kojoj se zemlja našla nakon usvajanja pomenutog Zakona, svestan činjenice da je on usvojen kao projekat apsolutnog gospodara Crne Gore Mila Đukanovića.

Pritom, uzimajući u obzir sve veći broj učesnika veličanstvenih mirnih šetnji, litija i molebana koji se iz nedelje u nedelju održavaju širom Crne Gore, sa glavnim ciljem povlačenja ovog „Zakona“, Marković procenjuje da bi, ako bi se dovoljno ogradio od pokušaja njegovog sprovođenja i otimačine vekovnih svetinja Srpske pravoslavne crkve (SPC), mogao sebe donekle da „amnestira“, i svu odgovornost svali na Đukanovića.

Stoga, iako duboko prezire SPC, imajući u vidu njegova deklarisana komunistička ubeđenja, Markoviću je draže da u ovoj situaciji Đukanović bude na gubitničkoj strani i da se ispostavi da je pogrešio jer je uporno insistirao na usvajanju ovog „Zakona“.

Sa druge strane, crnogorski režim priprema novu rundu pregovora sa SPC, na kom planu namerava da oformi poseban tim pravnika i stručnjaka sa Pravnog fakulteta u Podgorici, koji nisu članovi niti funkcioneri vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), ali su pod njenom direktnom kontrolom. Na taj način, Đukanović i njegova kamarila će pokušati da stvore privid da je pomenuti pravni tim nezavisan, i da će u pregovore o sudbini pomenutog „Zakona“ ući oslobođen režimske kontrole.

Da li će Đukanović formiranjem „nezavisnog“ pravnog tima za pregovore sa SPC uspeti da makar donekle iskontroliše štetu i zaustavi sada već veoma izvestan pad sopstvenog rejtinga i rejtinga DPS, ili mu je Marković svojim odnosom već napravio problem koji neće moći da reši, ostaje da se vidi u narednim danima.

Izvor: espreso