Beograd

OGLASIO SE DR NESTOROVIĆ: Većina i ne zna da ima virus – pušačima se obratio posebno

U Srbiji je do 8 časova jutros potvrđeno još 7 slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je broj zaraženih porastao na 12, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja.

Pulmolog dr Branimir Nestorović rekao je da je virus opasan za starije osobe i ljude sa hroničnim bolestima.

„To je potpuno očekivano, mi o tom virusu znamo da je sve isto kao grip i da je stvarno opasan za starije ljude sa hroničnim bolestima i u Italiji prosečna starost 81 godina i svi najčešće imaju hroničnu bolesti, na primer karcinom, ovi što puše bi morali da malo smanje cigarete, pušači su rizična grupa, oni bi trebalo malo da probaju da oparave pluće, dijabetes, kardiovaskularne bolesti“, napomenuo je Nestorović.

Pulmolog je napomenuo da se virus brzo širi preko lakoobolelih, onih koji imaju kijavice.

„Većina neće ni primetiti da su bolesni, ali su oni veoma opasni za stare i bolesne“, naglasio je Nestorović i podsetio na lekarku iz Makedonije koja se vratila sa skijanja i zarazila masu pacijenata.

Virus se lako prenosi, a za zdrave ljude sa jakim imunitetom.

„Stvara se priča zabune, jer čim kažete zaraženi, oni misle otići će u bolnicu i da će da umru. Zaraženi, njih 85 odsto, nema skoro nikakve tegobe, oni samo nose virus i prenose ga drugima. Biti zaražen ne znači to mnogo“, rekao je Nestorović.

Nestorović se potom osvrnuo i na to da geni imaju veze sa korona virusom.

„Ima sigurno veze sa genima, vi imate neverovatnu pojavu da crnci skoro uopšte ne oboljevaju. Kada pogledate Afriku, vi tamo imate jako mali broj slučajeva da je ukupno bilo desetak slučajeva. Crnci skoro uopšto oboljevaju, U Africi ima mnogo Kineza koji dolaze u zemlju i odlaze, putuju, a virus se tamo ne širi“, rekao je Nestorović u Novom jutru.

Kurir.rs